Omvärlden fördömer Nordkoreas attack

Spänningen stiger nu på den koreanska halvön efter Nordkoreas attack mot Sydkorea. Sydkorea har intagit högsta stridberedskap. Omvärldens fördömer attacken, men Nordkorea säger att man agerat i självförsvar. Natten till onsdagen begärde FN:s koreakommando samtal med Pyongyang.

En stor sydkoreansk militärövning pågick i området när nordkoreanskt artilleri öppnade eld mot den lilla sydkoreanska ön Yeonpyeong helt nära den omtvistade gränsen. 

Runt 1.200 civila bor på ön, och många tog skydd i bunkrar. Andra  flydde i fiskebåtar, medan granaterna föll. Ett 50-tal hus sattes i brand av de nordkoreanska granaterna.

En boende på ön Yeonpyeong, nära den hårt bevakade gränsen mellan Nord- och Sydkorea, sa till tv-stationen YTN att ungefär 50 granater slagit ned på ön.

När granatregnet började rapporteras Yeonpyeongborna ha tagit skydd i bunkrar på ön. Kommunikationerna försvåras av att strömförsörjningen brutits i området.

Fortfarande är det oklart varför Nordkorea öppnade eld i dag. Men ett omedelbart skäl kan vara att Sydkorea just nu bedriver en militär manöver i området, med armén, marinen och flygvapnet - en manöver som Nord kan ha ansett provocerande.

Regeringen i Seoul säger att den nordkoreanska attacken mot civila var "oacceptabel", och att varje ny provokation kommer att mötas av sydkoreansk  militär med skarp vedergällning.

- Vi kan aldrig acceptera att våra civila  attackeras, sa president Lee Myung-bak.

Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner kommenterar eldväxlingen och det spända läget.

– Man kan säga att striderna är en förlängning av den långtgående konflikten mellan Nord- och Sydkorea om exakt var gränsen ska gå mellan nord och syd. Det har aldrig varit någon formell fred mellan länderna och det är fortfarande bara en vapenvila som gäller, säger Nils Horner.

– Det är en väldigt spänd gräns. Det är stora militära styrkor på båda sidor och ibland har det blossat upp sådana här skärmytslingar. Det följer på ett ökande mönster av spänningar sedan i mars när man misstänkte att Nordkorea sänkte ett sydkoreanskt krigsfartyg och många sydkoreanska soldater dödades. Sedan dess har spänningarna varit höga mellan de båda länderna.

Hur har man klarat tidigare skärmytslingar?

– Det har varit intensiva diplomatiska ansträngningar. Andra länder har gett sig in, framförallt USA som har goda kontakter med Sydkorea, Kina som står nära Nordkoreas regim. De har alltid försökt att lugna ner parterna och försökt få dem att sluta skjuta och börja förhandla med varandra.

– USA har också stora styrkor på plats i Sydkorea så de följer det här med största intresse. Nu säger Sydkorea att man höjt sin beredskap till högsta nivå.

Hur allvarligt ska man se det här?

– Jag tror att många som följer relationerna och konflikterna mellan Nord- och Sydkorea hade väntat sig någon form av provokation från Nordkorea. En del har väntat sig det med anledning av att man utsett en efterträdare till mannen som styr Nordkorea, Kim Jong Il.

– Många har trott att Kim Jong Ils son, Kim Jong Un som är i 20-årsåldern och som nyligen upphöjts till den nya blivande ledaren i Nordkorea, skulle komma att försöka sätta i stånd någon form av provokation för att stärka sina aktier hos Nordkoreas militär och framstå som en viktig ledare i Nordkorea. 

Efter attacken och de reaktioner den väckt, har Nordkorea via nyhetsbyrån KCNA sagt att det var Sydkorea som inledde dagens skottväxling.

FN:s säkerhetsråd förbereder ett extrainkallat möte angående läget på Koreahalvön inom de närmaste dagarna.

De internationella reaktionerna har varit kraftiga. USA har fördömt attacken, likaså Ryssland som talar om enorma faror och om en växande spänning i regionen. 

Kina, Nordkoreas allierade och innehavare av en nyckelroll i sammanhanget, har uppmanat båda sidor till lugn. 

Och Kinas inflytande är avgörande nu, skriver utrikesminister Carl Bildt på sin blogg.

Ett inflytande som Kina måste använda fullt ut, skriver han. Den plötsliga artilleribeskjutningen av en sydkoreansk ö leder till allvarliga frågetecken om den nordkoreanska regimens natur och intentioner, skriver Carl Bildt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är oroad.

– Det är mycket oroväckande, de signaler vi får. Det väcker naturligtvis frågor om vad som är inriktning och syftet bakom den nordkoreanska våldsanvändningen. Vi kan bara mana till lugn och till att återgå till diplomatiska och förhandlingsmässiga lösningar, säger Fredrik Reinfeldt.