Staffan Sonning kommenterar attacken

Staffan Sonning, Ekots ekonomikorrespondent och tidigare Asienkorrespondent, kommenterar läget i Nord- och Sydkorea.

Varför kommer en sådan här attack just nu?
Problemet är att ingen vet. Nordkorea är världens mest slutna och hemlighetsfulla land. Jag var i Sydkorea för tio dagar sen, då pratade jag med flera experter på nordkoreansk politik, som sade att de var säkra på att något var på väg att hända inne i Nordkorea.

De trodde antingen på ett sönderfall av den gammelkommunistiska regimen, en maktkamp inom partiet eller ett försök att öppna sig mot omvärlden som Kina gjorde för 25 år sen. Eller möjligen flera alternativ på samma gång.

Nu kan man väl säga att man kan stryka det sista alternativet: ett öppnande mot omvärlden. Det gör man knappast med granater.

Hur farligt är det här?
Väldigt farligt. Nordkoreas regim är paranoid, i alla fall om man ser hur de uppträder utåt. De försöker i propagandan ge befolkningen samma känsla, att Nordkorea är paradiset och världen utanför är ond och ständigt hotfull.

Jag tycker att man måste lägga ihop granatattacken som nu har hänt med det som hände i förra veckan. Då fick ett amerikanskt sändebud som dessutom är kärnvapenexpert, till sin egen förvåning, en rundvandring i en jättestor och uppenbarligen hypermodern anläggning för anrikning av uran inne i Nordkorea. Och den kan användas för kärnvapentillverkning.

Så vi kan landa där vi startade: Om Nordkorea är på väg att falla sönder då är det farligt. Det finns inget farligare än en desperat diktator.