Portugiser protesterar mot besparingarna

1:44 min

Portugal lamslås i dag av en generalstrejk mitt i krisen kring euro-valutan. Många talar om Portugal som nästa land i kön som behöver stöd från utlandet för att klara sin skuldsits.

Mitt i detta väntas i dag massiva protester mot regeringens besparingar och hantering av krisen.

Fackledaren Manuel Carvalho da Silva har sedan länge manat alla portugiser att sluta upp och strejka i dag och det finns till och med en särskild hemsida, greve geral.

I går sa Carvalho da Silva att mobiliseringen bland arbetarna är enorm och att dagens protest blir den största på tjugotvå år för Portugal.

Ekonomiredaktören Sergio Anibal på tidningen Publico gör samma bedömning.

– Kollektivtrafik, flyget, skolor, sjukhus - mycket lamlås i dag i framförallt den offentliga sektorn. Generalstrejken blir massiv, däremot kommer det inte att bli några demonstrationer, säger han och inte heller bråk som i Grekland. Det ligger inte för portugiserna, påstår den unge ekonomiskribenten Sergio Anibal.

Hur kommer det sig då att portugiserna mitt i brinnande eurokris ändå tar till strid? Jo, de vill straffa regeringen för hanteringen av statens finanser, som visar stora underskott.

På fredag ska parlamentet godkänna nästa års budget med lönesänkningar, höjd moms och skatt och minskade bidrag.

Köpkraften urholkas för gemene man och som på andra håll i Europa är portugiserna ilskna över att den fattigare halvan av befolkningen får ta den största smällen.

De oroar sig också för att beparingarna gör att jobben blir färre.