Svenska kyrkan Uppsala

Kyrkochef tvingas avgå

1:37 min

En tredje högt uppsatt chef på Svenska kyrkans kansli i Uppsala måste nu lämna sin post. Det handlar om den chef som tidigare varit avstängd efter anklagelser om trakasserier mot några kollegor. Utredningen som gjorts visar att chefen betett sig kränkande, och brustit i sin ledarroll men att det inte handlar om sexuella trakasserier eller något annat brottsligt. Det har varit tufft på kansliet i Uppsala på sistone, för bara en vecka sedan lämnade två andra höga chefer sina poster.  

 Det började för ett par veckor sen med att två kvinnor på olika håll inom den kyrkliga organisationen kom till generalsekreteraren Lars Friedner och berättade om det som de uppfattade som ett olämpligt uppträdande hos en chef på kyrkokansliet.

Chefen ska ha skrivit mejl där han kommenterade kvinnornas klädsel och utseende, och ska också ha fällt kommenterar av typen "det där klarar väl inte du som är kvinna". Det oönskade beteendet, som karaktäriseras som trakasserier, gränsande till sexuella trakasserier, ska ha pågått under en längre tid. Enligt vad Upplandsnytt erfar förklarade Lars Friedner för chefen, bland annat utifrån de mejl som kvinnorna kunde visa upp, att det skulle bli svårt för honom att jobba kvar, och beslutade att stänga av honom och att de skulle träffas en vecka senare för att göra upp om avgångsvillkoren.

Chefen måste alltså sluta, det hade Friedner bestämt i samråd med kyrkans personalchef. Dagen efter att Friedner klargjort detta för chefen ifråga så skulle Friedner, enligt Upplandsnytts källor, ha ett sen tidigare inplanerat möte med ärkebiskopen Anders Wejryd. Wejryd, som på omvägar fått höra vad som hänt ska då vid detta möte ha sagt till Friedner att denne borde ha förankrat beslutet med Wejryd själv. Wejryd ska också ha deklarerat att Friedner visat dåligt omdöme och inte längre hade Wejryds förtroende.

Det hela slutade med att Friedner tvingades avgå, och får som avgångsvederlag behålla 90 procent av sin lön till 2014, då han går i pension. Efter att Friedner tvingats bort avgick också personalchefen, frivilligt, enligt Upplandsnytts källor.