Poeten Urban Torhamn är död

Poeten, litteraturrecensenten och "kroggeniet" Urban Torhamn har avlidit, nyss fyllda 80 år. I flera decennier var Torhamn, barn till textilkonstnären Ingegerd Torhamn (IT) och kyrkomålaren Gunnar Torhamn, ett centralt inslag på Stockholms parnass och krogmiljö, där han gick under smeknamnet "tröstaren".

Som en av romantikerna i den litterära Metamorfosgruppen debuterade Torhamn 1954 med diktsamlingen Amor animosus. Torhamn valde dock att gå sin egen väg efter den finstämda debuten. Med sin lyriska trilogi om den avdankade Hoolywoodskådisen Mr. Heron stod han för ett av 50- och 60-talets mest originella och märkvärdiga diktprestationer. Tonläget i dikterna var intimt men folkligt, högstämt och ironiskt. Han citerade gärna schlagertexter, ungdomsböcker och tidningsartiklar. För trilogin fick han Sveriges Radios Lyrikpris 1962.

I den nyss utkomna boken om Operabaren i Stockholm - Vi ses på baren! berättas det om Torhamn: "I Stockholm fick Urban Torhamn Operabaren som inofficiell scen. Stamgäster berättar att Urban Torhamn hade en obetvinglig lust att röra sig bland borden. Han skrattade, skämtade och dunkade folk i ryggen. Ofta bjöd han på cigaretter. Blev han betagen i en ung vacker kvinna kunde han för ett ögonblick försvinna för att sedan återkomma med blommor som han plockat i en av Kungsträdgårdens rabatter. Blommorna förärades naturligtvis den unga skönheten med några väl valda ord. Besökare från landet fick lätt för sig att det var han som var Tore Wretman."

Men det var som kärleksdiktare Torhamn fick sitt officiella genombrott 1975 med diktsamlingen Lisbeth! En ofta citerad rad lyder: "Som en rodnande, varm kind / Alltid tillhör sitt eget ansikte". Urban Torhamns senaste bok Mellan våra ansikten kom 1979. Den hyllades som ett mästerverk och prisades. Därefter blev det dock tyst, med undantag för några spridda dikter publicerade i tidskrifter.