SOCIALFÖRSÄKRINGSMINISTERN:

"Utförsäkrade ska inte leva på socialbidrag"

2:15 min

Den som är sjuk ska inte behöva leva på socialbidrag. Det säger den nya socialförsäkringsministern Ulf Kristersson. Detta trots att många av de som nu utförsäkras ur sjukförsäkringen inte kan få någon annan ersättning än just socialbidrag.

Hittills har över 1 700 personer utförsäkrats, som inte kan bli sjukskrivna igen, hur sjuka de än blir. En av dem är Sabina Lindholm.

– Det är katastrof för oss. Vi måste leva på någonting. Vi är sjuka och finns det helt plötsligt ingenting för om man fortfarande är sjuk.

Ekot har tidigare berättat om dem som efter att ha utförsäkrats från sjukförsäkringen står helt utan ersättning. De flesta har tidigare haft en slags tidsbegränsad förtidspension som inte finns längre.

De har blivit nollade, som det kallas. Det betyder att de inte har någon sjukpenninggrundande inkomst, SGI.

Sedan de nya reglerna började gälla vid årsskiftet handlar det alltså om över 1 700 personer, enligt Försäkringskassan.

För den här gruppen återstår bara att försöka få socialbidrag om de är för sjuka för att arbeta. Något som den nya socialförsäkringsministern, Ulf Kristersson, inte tycker är bra.

– Jag vill absolut inte medverka till att enda person mer än absolut nödvändigt hamnar i en situation där man tvingas söka socialbidrag. Socialbidraget är ingen bra långsiktig form för försörjning.

Men Sabina Lindholm måste söka socialbidrag för att klara försörjningen för sig och sina två små flickor. Just nu kan hon arbeta 25 procent, trots en ryggskada och utmattningsdepression.

Men för de 75 procent som hennes läkare har sjukskrivit henne får hon ingenting. Framtiden orkar hon inte tänka på.

– Jag vet bara att jag får lön för det jag jobbar men jag får inget för den biten jag är sjuk. Jag vet inte hur det kommer att bli i framtiden.

Att den tidsbegränsade förtidspensionen skulle plockas bort bestämdes när de nya sjukförsäkringsreglerna klubbades igenom för mer än två år sedan.

Nu säger Ulf Kristersson att just den här gruppen står överst på departementets dagordning. Men hur frågan ska lösas har han inget svar på i dag.

– Jag har inget bättre svar för dagen. Vi kommer att göra allt vi kan för att undvika att socialbidraget är lösningen. Jag har inget exakt svar på hur det kommer att se ut i verkligheten.