Regimkritisk bloggare i Egypten frisläppt

2:53 min

Inför parlamenstvalet i Egypten på söndag har den kände bloggaren Kareem Amer släppts efter fyra år i fängelse för sina åsikter. Han var bara 22 år när han dömdes för att ha förolämpat islam och president Mubarak.

Myndigheterna hoppades att domen mot Kareem Amer skulle bli ett varnande exempel - i stället blev han en frontfigur för yttrandefriheten.

Hans röst låter visserligen svag och försiktig, fyra år i fängelse har satt sina spår fysiskt, men Kareem Amer försäkrar att han är stark och att han tänker fortsätta blogga.

– Inget kommer att stoppa mig, jag är inte försvagad.

Tillsammans med tusentals andra bloggare har han bidragit till att underminera den egyptiska statens trovärdighet. Bloggarna har avslöjat polisvåld och valfusk.

Människorättsaktivister säger att Kareem Amer haft tur som inte våldtagits och torterats, han utsattes bara för misshandel. Men han har förlorat fyra år av sitt liv. Först när han kom ut ur fängelset hörde han talas om Facebook och Twitter.

De enda medier han haft tillgång till har varit de statskontrollerade - inga satellit-tv-kanaler, inga oppositionstidningar, inget internet.

Kareem Amer bloggade om det känsliga ämnet religion, bland annat kallade han al-Azhar-universitetet, där han själv var student, för ett terroristuniversitet som sprider extremistisk islamism.

Han reagerade också kraftigt mot muslimsk brutalitet mot Egyptens åtta miljoner kristna kopter. Samtidigt som jag talade med Kareem Amer igår i Kairo, utbröt nya våldsamma upplopp mellan kopter och säkerhetsstyrkor i närheten av pyramiderna - där kopterna anklagats för att försöka bygga en kyrka i smyg.

Men Kareem Amer tror inte att han sattes i fängelse för sina anti-religösa åsikter.

– Det var ren politik, säger han.

Kareem Amer inspirerade många unga egyptier att börja uttrycka sig. Han banade väg för yttrandefriheten, säger till exempel bloggaren Marwa Rakha.

Egyptens kanske mest kände bloggare, Wael Abbas, säger att statens avsikt att göra Kareem Amer till varnande exempel fick motsatt effekt.

Ingen av de unga aktivister och bloggare jag möter i Kairo kommer att delta i valet på söndag, och det beror knappast på politiskt ointresse.