Gävle

Hemligt sällskap bränner bocken? - inte alls, säger Eje

2:01 min

Det är ett hemligt bockbrännarsällskap som ligger bakom bränderna mot Gävlebocken. Det hävdar den amerikanske konstnär som blev fälld för att ha tänt på bocken år 2001 i en tidningsintervju. Bland annat är det brandmän som ingår i sällskapet, säger han. Men den uppgiften får nu mothugg. - Det stämmer inte, säger Eje Berglund i bockkommiten och bockens presstalesman.

– Det är medlemmar från idrottsföreningen som bygger bocken som bränner den, bland dem finns även brandmän, säger den amerikanske konstnären i artikeln.

Amerikanen blev fälld för att ha tänt på Gävlebocken dagen före julafton 2001. Han döms för skadegörelse och ska betala ett skadestånd på 100 000 kronor, men det har han fortfarande inte gjort.

I en tidningsintervju i magasinet Filter, hävdar han att bockbränningarna i Gävle utförs av ett hemligt sällskap. Enligt honom är det medlemmar i den idrottsförening, som har till uppgift att bygga bocken, som också bränner ner den.

"Övertygad om att det inte är några brandmän"

Idrottsförening som byggde bocken 2001 var Gävle Brandkårs Idrottsklubb. Men att några brandmän skulle vara delaktiga i bockbränningarna tror inte idrottsföreningens ordförande.

– Jag är ganska övertygad om att det inte är några brandmän som är med i det här sällskapet, säger Hans Johansson, ordförande på Brandkårs Idrottsklubb.

Uppgiften tillbakavisas
Uppgiften om att det skulle vara ett hemligt bockbrännarsällskap som ligger bakom bränderna av julbocken i Gävle stämmer inte.

Det säger Eje Berglund i bockkommiten och bockens presstalesman:

– Det tycker jag verkar ganska långsökt, säger Eje Berglund.

Och det tycker Hans Johansson, som är ordförande för Gävle Brandkårs Idrotssklubb, också.

– För den brinner ju oftast på nätterna och när vi jobbar vill vi inte åka och släcka bocken, vi vill ju rädda samhället och inte något annat, säger Hans Johansson.

Men tillbaka till Eje Berglund som står vid den nu färdigbyggda bocken i Gävle. Han tror snarare att det är pengar som driver fram bockbränningarna.

– Jag tror inte att det bara är en fjäder i hatten att sätta eld på bocken utan det är nog att man ska tjäna pengar på det, säger Eje Berglund.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se