Att sticka en trerummare i Husby

Åtta veckor tog det att sticka 250 kvm tapeter, kylskåp, rör, element, proppskåp. För några veckor sedan hängde den med avigsidan ut på Husby konsthall, en kärleksförklaring till livet som levts i miljonprogrammets lägenheter i snart 40 år, men också en kritik över det bristande underhållet, varenda skavank och reva stickades in i den exakt uppmätta modellen.

Konstnären och arkitekten Elin Strand Ruin och The New Beauty Council initierade projektet tillsammans med bland annat Konstfack men många av de som stickat bor själva i liknande lägenheter i Husby på Järvafältet i Stockholm. Var det som att sticka sitt eget hem? Vilka historier finns invävda i lägenheterna?

Katarina Wikars besökte lägenheten på Oslogatan 8 och fick bland annat lära sig att varje maska är en människa, och att en stickning kan vara intellektuell.

I programmet medverkar Rohi Kohandani, Naila Kahn, Aazam Rastigar Maghaddam, Fereshteh Ghorayshi. Mevla Topcagic, Maryam Bah, Annika Enqvist, Amica Sundström och Elin Strand Ruin.

Länkar: