Malmö

Hovrätten tittar på lägenheter

1:21 min

Turerna kring de uppmärksammade lägenheterna på Herrgården i Malmö fortsätter. Nu är fallet uppe i hovrätten, som i dag besökte Herrgården.

Sedan det avslöjats att fuktskador och kackerlackor ofta tillhörde vardagen för de boende har bostadsbolaget Gröningen och Hyresgästföreningen inte kunnat komma överens om vad som är en rimlig hyra.

– Det är en av de första lägenheterna som de började med. De har varit inne i två eller tre år, och det börjar likna något. Men det är fortfarande problem, säger Mats Lindahl på Hyresgästföreningen.

Det pågår stora reparationer bland lägenheterna på Herrgården. I en lägenhet som P4 Malmöhus tittar på håller ena badrummet på att torkas ut med avfuktare. Men samtidigt finns spår av mögel i hallen och sprickor i kökstaket.

På hyresgästföreningen är man inte nöjd med hur bostadsbolaget Gröningen och fastighetsförvaltarna Newsec har skött sitt jobb. Inte heller hyresnämnden tyckte att hyresnivån var rimlig i förehållande till standarden, och beslöt att hyran skulle sänkas med fem och en halv procent. Men enligt hyresgästföreningen borde man gå längre än så, och sänka hyran med hela 19 procent, och därför överklagade man till hovrätten.

Även bostadsbolaget Gröningen överklagade hyresnämndens beslut. De menar att hyrorna ska vara oförändrade.

– Vi anser att hyresnämnden gjort felaktiga bedömningar, dels beträffande hyresnivån och dels hyreslagens bestämmelser. Det kan alltså inte medföra de hyressänkningarna, säger bolagets ombud, Orvar Espert.