"Mina föräldrar behöver ett jobb"

1:40 min

Fler och fler yngre har föräldrar som behöver socialbidrag för att klara sig, och det får flera olika konsekvenser i livet.

Sjuttonårige Ramiz, som egentligen heter något annat, har föräldrar som får socialbidrag och han tycker det är jobbigt.

– Det begränsar ju ens tillgång till att göra saker. Man kanske vill äta ute med ett par vänner på en lyxig restaurang eller något sådant, men på socialbidraget kan man ju inte göra det. Man behöver ju pengar till räkningar, hyra och allt annat möjligt, säger Ramiz.

Ramiz bor i Rosengård Malmö och även om han tycker att familjen klarar sig bra så är hans mamma trött på situationen. Hon har sökt jobb i snart två år men utan resultat

– Jag är bekymrad som mamma. Barnen växer, behoven blir större och större och livet dyrare, säger hon.

I somras startade Rosengårds stadsdelsförvaltning ett större projekt som skulle integrera o hjälpa 60 familjer som behöver socialbidrag men på grund av pengabrist måste projektet nu läggas ner.

– Jag tycker att det är jättetråkigt, men samtidigt tror jag att man kommer att få jobba såhär i framtiden ändå. I den nya organisationen som kommer att bildas efter årsskiftet, säger Linda Jönsson, arbetsmarknadssekreterare på Arbets- och integrationscentret i Rosengård.

Idag lever drygt 54 000 barn i familjer som är beroende av långvarigt ekonomiskt bistånd, det som tidigare kallades socialbidrag, och färsk statistik från Socialstyrelsen visar att antalet barn har ökat med 10 000 på ungefär fyra år.

Men Ramiz hoppas att hans föräldrar snart ska få jobb.

– Så vi kan tjäna lite mer. Alltså, mina föräldrar ser verkligen ut att behöva ett jobb. Vi kan ju inte hela tiden leva på socialbidrag.