norrköping

Sveriges enda kvinnliga imam på besök

1:38 min

På torsdagskvällen var Sveriges enda kvinnliga imam, Suad Mohamed, på besök i Norrköping för att hålla en föreläsning. Trots att hon enbart håller i bön för kvinnor har hon väckt starka känslor.

Det var den ideella föreläsningsgruppen Spotlight, främst bestående av studenter från Samhälls- och kulturanalysprogrammet vid Linköpings universitet, som hade bjudit in Suad Mohamed, som kom till Sverige som 16-åring:

– Allting var nytt då, även för samhället var det nytt med muslimer. Det var ganska mycket ifrågasättande från samhällets sida. Man ville veta varför man inte åt fläsk, varför man hade slöja, allt som hade med islam att göra, berättar hon.

Suad Mohamed var aktiv i islamiska föreningar och blev involverad i debatten kring islamiska frågor och speciellt jämställdhetsfrågor. Då bestämde hon sig att studera islamologi i fyra år på universitetet i Jordanien och efter studierna flyttade hon tillbaka till Sverige. Trots att hon som imam enbart håller i bön för kvinnor har hon väckt starka känslor:

– I mitt fall har det varit ganska häftiga reaktioner, inte minst muslimska kvinnor har reagerat häftigt och jag har fått mycket motstånd på alla sätt. Sedan finns det många som stödjer också, men det är en jobbig fråga.

Många, framförallt i västvärlden, uppfattar islam som en kvinnoförtryckande religon, men enligt Suad Mohamed är islam en rättvis religion, det är tolkningen av koranen som kan skapa orättvisor:

– Gud är rättvis och Gud är rättvis mot allt, inte bara vad det gäller kön, utan mot hela universum. Så hur kommer det sig att man kan använda islam som förtryckare, frågar sig Suad Mohamed avslutningsvis.