Radiosporten avslöjar

Hemlig bok ska lyfta Helena Ekholm

2:21 min

Innan Helena Ekholm (f.d. Jonsson) går och lägger sig på kvällarna skriver hon upp tre bra saker som gjort under dagen. Hon berättar nu om sin nya mentala träning i Radiosport-intervju.

OS i Vancouver blev ett jättefiasko för den regerande Jerringpris-drottningen. Efter fyra segrar i världscupen blev det som bäst en tiondeplats i de olympiska tävlingarna.

Bland hennes rysliga upplevelser finns ett lopp som gick så dåligt att hon grät i målområdet och bara gick förbi alla journalister. Men nu är hon sedan nio månader på väg tillbaka till harmoni.

– Jag använder knep som gör att mitt självförtroende stärks. Framför allt gäller det att komma tillbaka snabbt efter en riktigt dålig tävling, säger Ekholm.

En av metoderna hon tillämpar, efter samråd med sin nye mentale coach Stig Wiklund, är att börja skriva dagbok igen.

– De där tre sakerna jag skriver upp varje kväll får bara vara BRA saker, säger hon. Ibland kan det vara svårt att hitta. Ibland kan det finnas tio bra saker.

Allt handlar om självförtroende. I OS drabbades hon av en sorts mental kollaps efter att placeringsmässigt ha misslyckats i det första loppet. Hon lyckades aldrig komma tillbaka till den klass hon hade så sent som månaderna före.

– Senast jag skrev dagbok var i 12-13-åldern när jag skrev om de killar jag var kär i, säger Helena Ekholm.

På onsdag startar världscupen - och på söndag hörs Ekholm i längre form i Radiosportens intervjuserie "Fem träff".