Sverige lånar sex miljarder till Irland

1:12 min

Sverige kommer att ge motsvarande knappt sex miljarder kronor i nödlån till Irland. Det meddelade finansminister Anders Borg vid en presskonferens efter det att EU:s finansminister klubbat igenom det stora räddningspaketet för krislandet Irland.

– När det brinner i grannens hus ska vi alla hjälpas åt att släcka för att annars sprider sig elden och därför är det rimligt att utifrån svenskt intresse att delta. Vi är ett litet land med ett extremt stort utlandsberoende så det ligger i vårt eget intresse att bidra, säger Anders Borg.

– Vi har från svensk sida sagt att vi är beredda och har mandat från Sveriges riksdag att delta med ett bidrag på 600 miljoner euro, fortsätter Borg.

Sverige har tidigare gett nödlån till Island och Lettland, och nu säger Anders Borg att nödlånet till Irland blir det sista för svensk del för ganska lång tid framöver.

– Vi har tagit ansvar för Lettland, vi har tagit ansvar för Island och nu tar vi ansvar för Irland och vårt ansvar är begänsat, säger Borg.

Enligt Anders Borg finns nu en trovärdig finanspolitisk plan för Irland. Irland får nu ytterligare ett år på sig att nå upp till EU:s krav om ett budgetunderskottet på max tre procent. Irland ska nu ha nått upp till det här kravet till 2015.

Samtidigt har euroländerna i dag kommit överens om att i den framtida permantenta räddningsfonden för EU så ska bland annat privata banker ta ett större ekonomiskt ansvar när ett land hamnar i så allvarlig kris som Irland och Grekland har gjort i år.