Cowen: Det bästa Irland kunde uppnå

1:35 min

Irlands premiärminister Brian Cowen sa på en presskonferens att räddningspaketet var absolut nödvändigt för landet. Men det är många som inte håller med.

Den irländske premiärministern sa också att uppgörelsen hade föregåtts av hårda förhandlingar och det här var det bästa som Irland kunde uppnå.

Men Joan Burton från oppositionspartiet Labour slog fast att Irlands motparter var bättre förhandlare och hon sa till radio- och tv-bolaget RTE att uppgörelsen kommer att leda till att Irland blir ruinerat.

Tidningen Irish Independents ekonomiske kommentator Brendon Keenan säger till BBC att det nog inte kommer att uppskattas av irländarna att delar av landets pensionsfond nu ska användas till att stötta bankerna som ju de flesta anser bär skulden till Irlands ekonomiska problem.

Vänsterpartiet Sinn Feins ledare Gerry Adams hänger på och säger att det är bedrövligt att pensionspengar nu ska hällas ner i det svarta hål som är vårt banksystem.

Det största oppositionspartiet borgerliga Fine Gaels ekonomiske talesman Michael Noonan däremot tycker att en bra sak med att använda pensionsfonden till bankerna är Irland inte behöver låna ännu mer pengar. Men han är å andra sidan missnöjd med den ränta som Irland måste betala för lånen från EU och Internationella valutafonden.

5,8 procent är alldeles för mycket säger han och får medhåll av både Irlands arbetsgivarorganisation och irländska LO.