Blekinge

Ronneby kan komma att stoppa utlåning av e-böcker till andra kommuner

1:45 min

Folk från hela länet lånar e-böcker i Ronneby. Biblioteket har fördubblat sin utlåning två år i rad. Varje nedladdning kostar pengar och de riktigt populära böckerna kostar biblioteket en slant.

– Ju mer vi använder det, desto dyrare blir det. Och då börjar man fråga sig om vi ska ge den servicen även till andra kommuner, säger Annelie Mattsson som är bibliotekarie i Ronneby.

Kunder utanför kommunen
När Sölvesborgarna vill ladda ner e-böcker från sitt bibliotek så får de beskedet att det inte går men att Ronnebys bibliotek erbjuder e-böcker. Samma sak gäller för Karlshamnsborna.

Därför får biblioteket i Ronneby kunder som egentligen inte bor i kommunen - men blir kunder för att kunna tanka hem en ljudbok till sin dator eller ladda ner en bok i textform för att kunna läsa på sin läsplatta. I början av året räknade de med 720 nedladdningar - det har blivit det dubbla.

Kostar pengar
Varje nedladdning av en e-bok kostar biblioteket 20 kronor. Och den mest populära e-boken, Hundraåringen som klev ut genom fönstret, fortsätter att kosta pengar i takt med att den laddas ner.

Om populariten fortsätter att stiga och grannkommunerna Sölvesborg och Karlshamn väljer att inte erbjuda e-böcker, så tror Annelie Mattsson att det kan bli tal om att begränsa utlåningen till just Ronnebyborna.

– Blir det väldigt stor efterfrågan tvingas vi se över hur vi ska göra, säger hon.

Populäraste e-böckerna i Ronneby

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Jonas Jonasson

Frukta inte, Anne Holt

Hjärnkoll på vikten, Martin Ingvar

Lust, Clara Jonsson

Pansarhjärta, Jo Nesbø

Hjälp, vem är jag? Caroline af Ugglas

Populäraste e-böckerna i Karlskrona

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Jonas Jonasson

Paganinikontraktet, Lars Kepler

Pansarhjärta, Jo Nesbø

Dubbelspel, James Patterson

Hjärnkoll på vikten, Martin Ingvar

Lust, Clara Jonsson

Andera Jilder
andrea.jilder@sr.se