Ny jästsvamp ger mer etanol

1:31 min

En svensk specialutvecklad jästsvamp gör det möjligt att utvinna upp till 40 procent mer etanol än tidigare ur cellulosabaserade råvaror från jord- och skogsbruk. Efter år av tester i laboratorier kan nu etanolföretaget Sekab bevisa att den nya jästen fungerar i stor skala.

– Vi har visat i en större skala att vi kan jäsa inte bara socker som innnehåller sex kol utan samtidigt jäsa socker som innehåller fem kol, säger Sune Wännström, forskningschef på Sekab.

Det har hittills varit svårt att omvandla cellulosa till större mängder etanol och anledningen är just cellulosans uppbyggnad.

Vanliga jästsvampar kan nämligen bara bryta ned sockermolekyler som innehåller sex kol-atomer. Men cellulosa innehåller en blandning av sexkolsocker och femkolsocker. Men den nya jästsvamp kan alltså bryta ned femkolssocker också och är därmed ett effektivare sätt att tillverka etanol.

Nu har man lyckats göra det i större skala i Sekabs demoanläggning. Vid försöken har man använt rester från majskolvar. Men nästan vad som helst från växtvärlden kan i framtiden kan användas för att skapa etanol.

Råvaror som innehåller stora delar femkolssocker och som är aktuella för tillverkningen av etanol är lövträd, rester från majsodling, sockerrörs rester och halm.

– Det finns en närmast oändlig råvarubas men det gäller att använda den på ett miljövänligt, förståndigt sätt samtidigt landa i en process som kan generera intäkter, säger Sune Wännström, forskningschef på Sekab