Lååång musik av Morton Feldman

Kalejdoskop - Lång musik med Anders Klintevall.Ett lååångt utdrag ur Morton Feldmans 5 timmar långa Andra stråkkvartett.

Morton Feldman, född 1926 i Brooklyn, död i cancer 1987, lärde känna John Cage i samband med en konsert i New York 1950 & de blev vänner. Skrönan gör gällande att båda två gick i en paus mellan ett verk av Webern och ett av Rachmaninov. Genom Cage lärde Feldman också känna bl a tonsättarkollegorna Henry Cowell och George Antheil. Frågan är dock om han inte påverkades lika mycket i sitt egensinniga musikskapande av konstnärer som av andra kompositörer. Jason Pollock, Philip Guston och Mark Rothko är namn som förknippas med Morton Feldman och hans musik, en musik som under 70- & 80-talen alltmer kom att utforska tiden, långsamheten & det lågmälda. Musik som tillstånd, yta mer än rörelse, riktning.

Det mest extrema exemplet på Feldmans låååånga musik får vi ett smakprov på i detta Kalejdoskop. Morton Feldmans andra stråkkvartett, komponerad 1983, är i den skivinspelningen Kalejdoskop har saxat ur i sin helhet nära fem timmar lång.

Musiken framförs av en kvartett ur den 14 man/kvinnor starka nederländska Ives-ensemblen som grundades 1986 av pianisten John Snijders och som specialiserat sig på o-dirigerad kammarmusik från de nitton- och tjugohundratalen. Förutom flera Feldmanskivor har man gjort inspelningar av bl a Stockhausen, Cage, Clarence Barlow och Aldo Clementi.

De fyra som spelar Feldman heter Josje ter Haar och Janneke van Prooijen violiner, Ruben Sanderse viola och Job ter Haar cello.

Sänds även onsdag 1 december kl 13 i P2 Musik
(webbradio & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2)