ÖSTERSUND

Miljöbrott kan ligga bakom vattenparasit

Miljöåklagare Christer B Jarlås i Östersund misstänker att miljöbrott begåtts när en magparasit spridits ut i dricksvattnet i Östersund.

– Magparasiter som orsakar sjukdom hos människor och djur ska inte släppas ut och de ska absolut inte förekomma i kommunalt dricksvatten. Det som skett gör att det finns anledning att misstänka att någon eller några av oaktsamhet inte har haft tillräcklig kontroll på sin verksamhet och på så sätt orsakat denna förorening.

Polisen följer det arbete som nu görs för att klarlägga hur parasiten kommit ut i dricksvattnet. Därefter ska polisen i en egen utredning klarlägga exakt var det har brustit och vilka som bär ansvaret.

– Om utredningen leder fram till lagföring kommer straffvärdet att vara mycket, mycket högt, säger Christer B Jarlås till TT.

Jarlås, som jobbar på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrottsenhet i Östersund, inledde en förundersökning avseende i första hand miljöbrott när analyssvar visade att den magparasit som gjort uppemot 2 000 människor magsjuka i Östersund finns i det kommunala dricksvattnet.

Kommuninvånarna får räkna med att behöva koka allt vatten som ska drickas under en längre tid. När tillförseln av nya magsjukeparasiter stoppats så dröjer det troligtvis flera veckor, säkert minst en månad innan det går att dricka kallt vatten direkt från kranen igen.

Vid en liknande händelse i Milwaukee i USA tog det ungefär två månader, enligt expertis vid Smittskyddsinstitutet.

I eftermiddag klockan 14 håller Östersunds kommun presskonferens om det arbete som pågår och hur arbetet fortsätter.

(TT)