Snöfallet sliter hårt på kommuners budget

2:04 min

Det kalla vädret och all den snö som har fallit gör nu att kommunernas budgetar för snöröjning belastas extra hårt. Redan nu är pengarna slut i flera kommuner och det här kommer att innebära att det finns mindre pengar till underhåll och reparationer av vägar nästa år.

– Pengarna är slut, men vi måste ju röja. Vi måste fortsätta, säger Stig-Åke Almkvist, gatuchef i Melleruds kommun i Dalsland.

Efter den senaste tidens snöfall råder det nu vinter i hela landet. Att få bort all snö som har fallit är dyrt för landets kommuner.

Med tanke på den situation som rådde i början av året då det var en extremt snörik vinter är den ekonomiska situationen på många håll minst sagt ansträngd.

– Vi får röja med alla snöredskap vi har. Det innebär stora kostnader, för nu får vi även börja köra bort snö med lastbil för att hålla rent när det ska komma ny snö, säger Stig-Åke Almkvist.

Såhär ser det ut i flera av landets kommuner som uppger att de redan har överskridit årets budget för snöröjning, men snön måste bort, och då är det annat som får stryka foten, säger P-O Högstedt som är chef för avdelningen gata/park i småländska Vetlanda.

– Resultatet är att Vetlanda kommun som helhet drabbas av att vi har högre kostnader, säger P-O Högstedt.

Det är inte bara att få bort snön från vägar som kostar pengar. Det blir dyrare att värma upp byggnader.

Dessutom riskerar det att bli problem med snötyngda tak. I Mullsjö kommun, där snödjupet just nu ligger på runt 70 cm, har räddningstjänsten redan fått rycka ut för att se över taken, säger räddningschef Peter Kvarnström.

– Vi har ett antal objekt som behöver skottas av i den kommunala verksamheten. Vi vet enligt SMHI:s prognoser att det komma mer snö under veckan också, säger Peter Kvarnström.

Om den här vintern fortsätter som den har börjat lär det bli besvärigt för många kommuner. P-O Högstedt i Vetlanda kan bara hoppas att vädret blir lite gynnsammare framöver.

– Jag hoppas på att det inte behöver snöa så mycket till. Jag vi har nog fått den beskärda delen vi ska ha, hoppas jag, säger P-O Högstedt.