musik

Break on through - The celebration of the Lizard

P1 torsdag 9 december kl. 14.03 och 23/12 kl 14.03

Den 8 december är det exakt 40 år sedan Jim Morrison stod i en studio och läste in dikterna till skivan som skulle få namnet An American Prayer. Det var också hans födelsedag och om han hade fått leva skulle han ha fyllt 67 år.

2000-talet är en tid när livet, världen, tiden flimrar och blixtrar allt snabbare.

Hastigheten på din surfvåg säger allt om vem du är, eller inte är. Det är svårt att få en riktig äkta upplevelse av någonting som betyder något, menar Lars Bryngelsson som gjort det program som sänds i P1 den 9 december.

Redan 1790 myntade Londonpoeten William Blake begreppet "the doors of perception" där han menade att om de fem varseblivningsdörrarna för en enda gång blev renade på alla störande inslag, skulle världen uppenbaras som den egentligen ser ut - oändlig och gränslös... Denna gränsöverskridande bataljmålning blev sen utgångspunkten för shamanen, fjärrskådaren och poeten Jim Morrison och för bildandet av rockgruppen The Doors.

Han skulle alltså blivit 67 år i år - en hisnande tanke. Icke desto mindre känns budskapet om varseblivningen mot de fjärran världarna än mer aktuell idag. Med anledning av detta sänder Kulturradion imorgon ett längre flödande poesiprogram i shamanens egen anda: Break On Through - The Celebration Of The Lizard.

Programmet innehåller en hel del musik av och med The Doors och kan av upphovsrättsliga skäl inte laddas ner som poddfil. Översättningarna av An American Prayer är gjorda av Måns Winberg och finns i Bakhålls utgåva av Den amerikanska natten.