"Jag blev syrianen med skämtet"

Malak Hanna jobbar 12 timmar om dagen i sin grill och tycker om att skämta med kunderna för att få tiden att gå lite snabbare. Ett av skämten hamnade på nätet. Efter en månad hade mer än 200 000 personer sett det.

- Folk kommer långt ifrån till grillen och säger, du är syrianen med skämtet. Säg skämtet igen, berättar Malak som efter videoklippet blivit erbjuden jobb på andra gatukök och är med i ett TV program.

Det cirkulerar miljoner videor på nätet. De flesta försvinner i mängden. Men så finns det de videor som skapar rubriker. Ett av de videoklioppen spelades in i ett rött tegelhus i den lilla Sörmländska byn Björkvik.

- När vi spelade in videon förstod vi inte riktigt vad det kunde bli av en sån här sak, hur man kunde använda det sig av det här verktyget. Men videon har varit navet i att få ut vårt budskap till så många människor, berättar Ulf Jonasson som efter sin video kring farliga mediciner har fått brev av amerikanska senatorer och fått besök av Rysk TV.

- En anledning till att videosajter har fått så stort genomslag är ju för att tekniken har utvecklats. Det är så mycket enklare nuförtiden att lägga ut en video på nätet. Förr tog man fram videokameran vid högtidliga tillfällen som födelsedagar eller konfirmationer. Nu kan man filma med sina mobiler och datorer. Tröskeln är så låg att i princip alla kan göra det, säger Miriam Olsson, redaktör på tidningen Internetworld.

Ett Program av Sukran.Kavak@sr.se i Tendens tema: En värld av videoklipp