Bra drag i Tysklands ekonomi

2:07 min

Tysklands ekonomi går fortsatt som tåget, visar ny statistik som kom i veckan. Arbetslösheten är den lägsta sedan återföreningen och nya siffror visar att detaljhandelns försäljning stiger mer än väntat.

Men den rådande eurokrisen drabbar också tilliten till eurozonens största ekonomi. Tyska 5-åriga statsobligationer som utfärdades i dag var för ovanlighetens skull inte fulltecknade, vilket ses som ett tecken för det. Och i Tyskland nämns nu till och med möjligheten för att återinföra D-marken, som i TV-kanalen NTV sent i går kväll.

– Måste vi börja tänka det otänkbara, en återgång till d-marken, eller måste vi skapa två eurozoner, en för olivländerna i södra Europa och en för oss i norr, eller måste vi i de rika länderna vänja oss vid att betala för de fattigare.

Så målades valmöjligheterna upp i debattprogrammet Das Duell i går.

Peter Bofinger, finansiell rådgivare till den tyska regeringen sade att farorna för euron är enorma.

– Tyskland måste bestämma sig för om de vill ha euron eller inte, sade han.

För samtidigt som delar av eurozonen sjunker allt djupare in i krisen så går valutaunionens största ekonomi bättre än på länge. Arbetslösheten i Tyskland är på sin lägsta nivå och företagarnas tillförsikt är på sin högsta nivå sedan den tyska återföreningen för 20 år sedan. Desssutom väntas Tysklands BNP växa med hela 3,7 procent i år.

Tyskarna tycker sig ha fått jobba hårt för att ta sig ur finanskrisen, och de är väl medvetna om och rejält trötta på att betala mest till den gemensamma EU-kassan och till räddningspaketeten för Irland och Grekland.

Samtidigt beskylls just Tyskland för att ha utlöst urholkningen av reglerna om hur stor budgetunderskott ett land i eurozonen får ha genom att själva bryta mot dem. Och förbundskansler Angela Merkel kritiseras för att ha förvärrat den rådande krisen med krav på att privata investerare måste utsätta sig för större risker.

Men alla spekulationer om att eurozonen kan vara på väg att falla sönder avfärdas i dag av en företrädare för den tyska regeringen som under ett besök i Singapore sade att de är rakt upp och ner fel.