BORÅS

Trasiga värmepumpar ger problem

1:37 min

Det blev en rekordstor ökning av trasiga värmepumpar förra året. Det visar färsk statistik från försäkringsbolaget Folksam, som menar att kvaliteten blir lidande när tillverkarna väljer billiga komponenter. Men egna installationer skapar också bekymmer.

Morgan Johansson på Elektrokyl Energiteknik i Borås, som säljer värmepumpar, har sin förklaring till problemen.

– Jag tror att det är de här privatinstallerade som är väldigt överrepresenterade i undersökningen. Dessutom hade vi en ganska kall vinter förra året - och det sammanfaller säkert.

Morgan Johansson anser att kvaliten på värmepumparna från de stora tillverkarna som branschföretagen installerar är bra idag. Problemet ligger på lågprisprodukterna - och själva installationen som man faktiskt inte får göra på egen hand.

– Det får man inte göra. Det är förbjudet att göra som privatperson. Det är ett miljöbrott men det är det få som känner till, inte ens de som säljer produkten. Förbudet har gällt sen 2008, säger han.

Det finns också produkter på marknaden som inte är anpassade efter svenska förhållanden med sträng kyla under en längre tid.

– Det finns något som heter parallellimport, som inte alltid är Sverigeanpassad. Därmed är de inte gjorda för våra låga temperaturer.

Bäst och mest tillförlitlig är en bergvärmeanläggning. Och sämst enligt Folksams statistik är kombinationen luft/vatten där skadorna ökade med över 90 procent förra året:

- Luft/vatten har inte varit en lyckad kombination tidigare. Det har blivit bättre nu på senare år men det tar en väldigt stor del av reklamationsärendena. Dessutom är livslängden på en luft/vattenpump betydligt sämre än på exempelvis bergvärme, säger Morgan Johansson på Elektrokyl Energiteknik i Borås.