Vintern förvärrar för redan utsatta asylsökande

2:04 min

Även i Grekland börjar vintern slå till, vilket direkt drabbar de tusentals asylsökande som lever där utan riktigt tak över huvudet. Flera EU-medlemsstater vill nu att landet gör något åt saken.

Från EU:s länder ökar nu trycket på den grekiska regeringen att ge de asylsökande värdiga levnadsvillkor, enligt migrationsminister Tobias Billström.

– Vi kan se att människor börjar fara illa. De har våta kläder som de inte kan byta och en mängd liknande saker. Den här är en fråga som den grekiska regeringen måste ta tag i och det snabbt, säger migrationsminister Tobias Billström

Vid gårdagens ministermöte här i Bryssel var det, enligt Tobias Billström, flera av hans kollegor som visade att de börjar tappa tålamodet med Grekland, och även den ansvariga EU-kommissionären, Cecilia Malmström, är mycket oroad över situationen för de asylsökande i Grekland.

– Det handlar om tiotusentals människor som dels inte tas emot på det sätt som är värdigt de europeiska normerna, dels inte är förenligt med europeisk lagstiftning, och det är naturligtvis ett stort problem, säger Cecilia Malmström.

Varje år får Grekland flera hundra miljoner kronor från EU:s olika fonder för migrationsfrågor, men det räcker inte. Flyktingströmmarna till Grekland har ökat kraftigt de senaste åren, och landet har tvingats be om hjälp EU:s säkerhetsmyndighet för gränskontroll, Frontex.

Men många av de asylsökande som redan har kommit till Grekland lever där under miserabla förhållanden nu när vintern kommer, och Tobias Billström ifrågasätter om EU-kommissionen verkligen gör tillräckligt.

– Om den grekiska regeringen inte klarar av att hantera de här frågorna, om en medlemsstat inte lever upp till den lagstiftning som är beslutad i unionen vilka åtgärder tänker då kommissionen vidta i det läget?, undrar Tobias Billström

Men Cecilia Malmström menar att kommissionen redan gör massor. Redan 2008 anmälde kommissionen Grekland till EU:s domstol för den bristfälliga hanteringen av asylsökande, fast Malmström menar att det viktigaste är att hjälpa grekerna.

– Vi är i nästan daglig kontakt med grekerna för att jobba med de här frågorna tillsammans med dem, och också för att assistera dem vid gränsen mot Turkiet, där det kommer in väldigt mycket människor just nu, säger Cecilia Malmström.

Samtidigt tillägger Malmström att Grekland har eget ansvar för sina gränser, kommissionen kan hjälpa till och vara en blåslampa men ytterst är det grekerna själva som måsta ta ansvaret för att förbättra förhållandena för de asylsökandena.