Ljungby

Nytt försök få igång sanering

1:12 min

Efter 23 år görs nu ett nytt försök att undanröja de sista hindren för att en sanering av den förorenade industritomten i Dörarp ska bli verklighet. I dag träffas politiker, fastighetsägare och representanter från länstyrelsen.

Det är 23 år sedan ytbehandlingsindustrin i Dörarp lades ner och lämnade efter sig ett arv av tonvis med giftiga kemikalier som zink, koppar och krom. Gifterna ligger såväl i marken som i Färsjöns sediment och läcker sakta ut från området.

Och alldeles i närheten ligger Växjös och Alvestas vattentäkta Bergaåsen. Men trots att Naturvårdsverket sagt ja till att betala har man fortfarande inte kommit igång med saneringen.

Ljungbypolitikerna sa nej
Det skulle blivit av förra hösten. Men då sa ansvariga politiker i Ljungby nej till att köpa ut en fastighet som ligger inom området, till det pris som fastighetsägaren krävde.

Efter det har man gjort nya undersökningar, bland annat undersökt möjligheten att isolera föroreningen under fastigheten och sanera resten av området.

I dag ska politikerna återigen träffa fastighetsägaren och sedan bestämma hur man går vidare.

Någon sanering före 2012 lär det dock inte bli tal om. Efter att man löst frågan om fastigheten kommer det också att krävas en vattendom - då har det gått 25 år sedan ytbehandlingsindustrin las ner.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se