ECB stödköpte obligationer i hemlighet

Det var inte Europeiska centralbankens, ECB, beslut i går att behålla sina nuvarande stödinsatser som lugnade ner räntorna på irländska och portugisiska statsobligationer. I stället handlade det om att ECB, utan säga något officiellt, gjorde ett ovanligt stort köp av statsobligationer.

Det säger Jussi Hiljanen, räntestrateg på banken SEB:

– De köpte ganska mycket i går, betydligt mer än vad de köpt de senaste veckorna. Man kan ju hoppas på att de ökar sina obligationsköp. Så det var en positiv reaktion på det sättet.

Trots detta är den ränta som marknaden kräver fortfarande hög både i går och idag - runt 6 procent för Portugals statsobligationer och 8 - 8, 5 procent för Irlands. 

Skillnaden, spreaden, i ränta jämfört tyska statsobligationer är i Irlands fall alltså omkring fem och en halv procentenheter. 

I dag kom uppgifter om att ECB återigen via olika agenter stödköper statsobligationer. I går var köpen uppdelade i poster på 100 miljoner euro per styck. Det är 5 gånger mer än tidigare poster på 20 miljoner euro. 

Detta kan ses som mått på problemen för de skuldtyngda euroländerna, och en fingervisning om framtiden, tror Jussi Hiljanden:

– Jag är lite rädd för att det är temporärt lugnt. Det finns gigantiska utmaningar.

– De åtgärder, alltså stödköp, som ECB nu gör kan lugna marknaden lite grann och framför allt begränsa den där uppgången, alltså spreaden. Men för att få ned spreaden rejält måste länderna få tillbaka förtroendet för sin finanspolitik. Det är en lång process som tar flera år, säger Jussi Hiljanen.