EKONOMI

USA riskerar statsbankrutt

1:03 min

Nya siffror visar att arbetslösheten i USA stiger igen. Samtidigt misslyckades president Barack Obamas budgetkommission med att enas om åtgärder för att minska den stora amerikanska statsskulden.

De två ordförandena i kommissionen, en demokrat och en republikan, hade presenterat en mycket tuff plan som inkluderade både omfattande sociala nerskärningar och skattehöjningar, mest i form av minskade avdragsmöjligheter.

När kommissionen, som helhet idag, skulle ta ställning till förslaget så fick det inte tillräckligt många röster. Elva av 18 ledamöter var visserligen för men det hade krävts 14 röster för att planen skulle godkännas.

Det betyder att det inte blir något förslag till kongressen om hur budgetunderskottet och statsskulden ska minskas, vilket var vad president Barack Obama hade hoppats på.

Det visar att det politiska systemet i USA kört fast. Planen fick stöd från både en del republikanska och en del demokratiska ledamöter vilket kan innebära att åtminstone några av punkterna läggs fram inför kongressen och eventuellt godkänns.

USA har en statsskuld på 14 000 miljarder dollar och ett galopperande budgetunderskott. Om inget görs riskerar USA en statsbankrutt. I dag kom det statistik som visade att den amerikanska arbetslösheten i november ökade till 9,8 procent.

Det var en stor missräkning eftersom det funnits vissa tecken på att USA-ekonomin utvecklar sig åt rätt håll.