Wikileaks ett hett ämne för Europas ledare

3:24 min

Wikileaks publicering av hemliga rapporter från amerikanska diplomater runt om i världen har väckt starka reaktioner på många håll. Dokumenten avslöjar spelet bakom kulisserna och innehåller också ofta nedsättande omdömen om utländska ledare. Sveriges Radios korrespondenter rapporterar om blandade reaktioner.

I Italien har Wikileaks-rapporterna väckt stor uppmärksamhet och premiärminister Berlusconis kompisförhållande med Rysslands premiärminister Putin har kanske tagit mest utrymme.

I en rapport från den amerikanska ambassaden i Rom beskrivs Berlusconi, i samband med Georgienkrisen, som Rysslands röst i Europa.

Det har också kommit fram uppgifter om mutor och korruption i gasavtalen mellan Ryssland och Italien.

Berlusconi är macho med vilda fester, som gör honom trött och ineffektiv dagtid, står det.

För Spanien har de känsligaste avslöjandena handlat om utredningarna av dels tortyrfall på Guantanamo, dels CIA:s hemliga fångtransporter av misstänkta terrorister.

Utredaren, den kände domaren Baltsar Garzón, har haft egna landsmän som motståndare. Det framgår att spanska åklagare och tjänstemän har delat information med USA om den antiamerikanska domaren, som det står.

Ambassaden skriver att USA inte ska ha några illusioner om vem de har att göra med.

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy är enklast uttryckt en amerikan i Paris.

Inte på årtionden har en fransk president varit så USA-vänlig, står det. Men han är en ömtåad, briljant, lynnig, auktoritär ledare utan vett och etikett och diplomatisk talang.

Han är otålig men skicklig och med ett trassligt privatliv. Giftermålet med Carla Bruni var en miss, skrevs det då.

I Storbritannien har det varit stor uppmärksamhet kring Wikileaks avslöjanden hela veckan.

I dag publiceras ambassadtelegram som visar att flera ministrar i den nuvarande borgerliga regeringen, bland andra utrikesminister William Haig, före valet fjäskade för amerikanska diplomater och intygade hur USA-vänlig den brittiska regeringen skulle bli om bara de konservativa vann valet.

I går handlade det om att både amerikansk militär och den afghanske presidenten varit kritiska till den brittiska militärens insatser i Afghanistan.

I början av veckan blev det stora rubriker när det kom fram att prins Andrew uttryckt sig vårdslöst när han i rollen som brittisk handelsambassadör sagt att han tyckte att det var fel att myndigheter och medier i Storbritannien ägnat sig åt att undersöka om brittiska företag gjort sig skyldiga till mutbrott.

I Ryssland har medierna knappt berört frågan, trots att amerikanska diplomaters komplicerade relation till Ryssland beskrivs utförligt i Wikileaks-dokumenten.

De få gånger som ryska toppolitiker har kommenterat ämnet har dokumentens äkthet ifrågasatts.

Såväl president Dmitrij Medvedev som premiärminister Vladimir Putin har gjort utspel om Wikileaks, men först när de har fått direkta frågor från utländska journalister.

Både Medvedev och Putin pendlade i sina svar mellan att å ena sidan kritisera tonen i de läckta rapporterna om Ryssland och å andra sidan försäkra att de rysk-amerikanska relationerna inte kommer att påverkas av uppgifterna.

Det finns i stort sett ingenting nytt eller okänt om Ryssland i det material som kommit ut.

Men den sammantagna bilden av landet som en sluten, korrumperad maffiastat gör att särskilt de statliga ryska medierna kan ha svårt att hantera Wikileaks-dokumenten.

Istället behandlas ämnet som ett amerikanskt problem långt från den ryska verkligheten.