Frostigt läge inför toppsamtal med Iran

1:42 min

I dag inleds nya samtal på toppnivå om Irans program om kärnteknik, efter ett års djupfrysta relationer mellan Iran och västvärlden.

EU:s utrikespolitiska chef, Catherine Ashton, ska träffa Irans chefsförhandlare för diskussioner om Irans påstådda försök att framställa kärnvapen. Men samtalen inleds efter bombattentat mot kärnfysiker i Iran och allvarliga anklagelser åt båda håll.

Det här gör att Catherine Ashtons talesperson, Maja Kocijancic tonar ner förväntningarna inför mötet. Enligt henne kommer det att krävas tid om man på allvar vill komma någon vart när det gäller frågan om Irans kärntekniska program.

I ett års tid har det varit stiltje på den diplomatiska fronten när det gäller den här frågan. I somras utökade FN sina sanktioner mot Iran för att landet vägrar sluta med sin anrikning av uran, och enligt Maja Kocijancic finns tecken på att Iran håller på att utveckla kärnvapen.

– Vi ifrågasätter inte Irans rätt att utveckla fredlig kärnkraft, säger Catherine Ashtons talesperson, men det finns allvarliga skäl att misstänka att Iran har andra, mindre fredliga kärnteknikplaner.

Och även från andra hållet kommer allvarliga anklagelser. I helgen hävdade Iran att FN:s atomenergiorgan IAEA vid sina inspektioner i landet tar med spioner från främmande säkerhetstjänster, och i förra veckan skedde två bombattentat mot iranska kärnfysiker. En av dem dog, och Irans atomenergichef anklagar västvärlden för att ligga bakom attentaten.

Förtroendet mellan parterna kunde med andra ord vara bättre inför tvådagarsmötet i Genève mellan Irans chefsförhandlare Saeed Jalili och EU:s utrikeschef Catherine Ashton, som i det här fallet även talar för USA, Kina och Ryssland.