Spegelsajter ska rädda Wikileaks

2:21 min

Wikileaks vädjar nu till massorna på internet för att organisationens hemsida inte ska kunna slås ut. Genom att låta kopiera hemsidans innehåll till hundratals andra hemsidor hoppas organisationen kunna göra det omöjligt för USA och andra att stoppa läckan av amerikansk diplomatisk korrespondens.

Wikileaks hemsida står under häftig attack och de senaste dagarna har sajten tidvis legat nere. Nu vädjar organisationen alltså till nätets aktivister att göra den osårbar.

I ett upprop på hemsidan ber Wikileaks sina anhängare att skapa så kallade spegelsajter. Tanken är att om någon varaktigt lyckas slå ut servern där Wikileaks hemsida lagrar sin information så ska innehållet redan vara så vida spritt att det inte går att stoppa.

Sent på söndag kväll, mindre än ett dygn efter uppropet har redan flera hundra spegelsajter skapats. Några är baserade i Sverige, flera andra i Tyskland och i Schweiz.

Wikileaks angrips just nu dels genom överbelastningsattacker mot hemsidan, där hundratals datorer styrs att bombarderar servern med trafik för att försöka få den att krascha, dels genom att framförallt USA försöker förmå företag att avbryta samarbetet med Wikileaks.

Wikileaks kan inte längre ta emot donationer via internettjänsten PayPal, företaget Amazon tillhandahåller inte längre serverkapacitet och Wikileaks har fått byta ändelsen i sin hemsidesadress, allt sedan företag har sagt upp avtalen med Wikileaks. Just nu kommer man åt hemsidan via Schweiz, där Piratpartiet har gett Wikileaks en frihamn.

Blland annat politiker från just det schweiziska piratpartiet vill erbjuda Wikileaks grundare Julian Assange asyl i landet, sedan han uppgett att han har utsatts för dödshot. Det fick USA:s ambassadör i Bern att varna schweiz att tänka sig noga för i en tidningsintervju igår.

Wikileaks har den senaste veckan släppt omkring 900 dokument med amerikanska diplomatkorrespondens men säger sig ha tillgång till ytterligare 250.000 dokument.

För att göra det omöjligt för USA att stoppa publiceringen kan vem som helst nu ladda ner alltihopa men i krypterad form. På Wikileaks kommando kommer man sedan att kunna ladda ner nyckeln som låser upp dokumenten.

Filen med de 250.000 dokumenten har döpts till "Försäkringen" och Wikileaks grundare Julian Assange skriver i den brittiska tidningen The Guardian, att om något händer organisationens medarbetare kommer nyckeln att släppas automatiskt.