Same Ätnam om Tärnakonflikten

1:05 min

Same Ätnam uppmanar nu svenska regeringen och Sametinget att ta itu med stridigheterna som uppstått i Tärnaområdet.

Lars-Nila Lasko, ordförande för Same Ätnam menar att det är viktigt att man från statens sida tar tag i den här saken och utreder och förändrar samelagstiftningen som ger alla samer de samiska traditionella rättigheterna. 

Same Ätnam föreslår att man gör lagändringar så att alla samer får samma rättigheter. Det är vigtigt om man ska undgå och lösa konlikter säger Lasko.

– Här har staten gjort fel från början, man har gett en grupp bland samerna fulla rättigheter och glömt de övriga samerna.

Same Ätnam uppmanar i ett pressmeddelande både att staten nu tar tag i problemet och löser konflikterna samt att Sametinget börjar jobba med saken och söker lösningar.

-- Man måste ta upp frågan om de stora konflikterna i det samiska samhället, den största konflikten är mellan renskötande och icke-renskötande, och att man hittar en lösning på den konflikten, säger Lasko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio