Provrörsbefruktningens fader har avlidit

18 min

2010 års Nobelpris i medicin gick till brittiske Robert Edwards för hans arbete med
provrörsbefruktning, ett kontroversiell ämne som debatterats flitigt genom åren. Robert Edwards, som lyckades att befrukta ägg i provrör redan 1960, blev 87 år.

Redan i mitten på 60-talet lyckades Robert Edwards befrukta ägg i ett provrör. Helt okontroversiell var inte hans upptäckt och en mängd frågor väcktes. I programmet I kväll ställdes bland annat frågan, som vi känner igen från dagens debatt om stamcellsforskning: Hur långt man får gå i experiment med liv?

Den 25 juli 1978 födde fru Leslie Brown världens första provrörsbarn, Louise Brown, på Oldhamsjukhuset i Lancashire i England.

Fyra år senare, 1982, var det dags för det första skandinaviska provrörsbarnet att födas. Flickan föddes på sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

 
– Ibland när jag träffar något barn som kommit till genom provrörsbefruktning undrar jag om barnet har den blekaste aning om vilken roll min kollega och jag haft i hans liv, säger professor Edwards 1988 när Kanalens reportrar Malin Bergman och Kristina Lindström träffar honom på hans klinik utanför Cambridge.

Ny arkivforskning visar nu hur stor roll tidsandan spelade när anslagsgivarna sa nej till Robert Edwards på 1970-talet.SR Minnen