Ny vinter med stillastående reaktorer

1:17 min

Den svenska elproduktionen har drabbats av nya störningar. Så sent som inatt upphörde elproduktionen i reaktor ett vid Ringhals kärnkraftverk, och i lördags stannade elproduktionen i en kärnreaktor i Oskarshamn.

Båda reaktorerna har genomgått en översyn och vid Ringhals upptäcktes ett jordfel och i Oskarshamn var det fel på ett turbinlager.

Under dagen kommer båda reaktorerna undersökas noggrannt, och det är i nuläget oklart när dom kan komma att leverera el igen.

Det var i samband med att reaktorerna höll på att starta efter en tids översyn som dom fick stängas av igen, trots löfte från ägarna att elproduktionen nu ska vara i full gång.

I Ringhals handlar det om ett elfel, förklarar kommunikationschefen Gösta Larsen:

– Det är nivåvakter inne i r:aktorinneslutningen, varav två har fått jordfel. Vi beslutade stänga av för att kolla orsaken.

Hur länge kan det ta innan det är åtgärdade?

– Det är svårt att säga, vi har stängt av i natt och har kommat komma in nu på morgonen för att felsöka. Den ena har vi hittat felet på men vi vill kolla den andra också. För säkerhets skulle ska vi även gå igenom fler, svarar Gösta Larsen.

Den svenska regeringen krävde tidigare i höstas garantier från elbolagen om att alla Sveriges tio kärnkraftsreaktorer skulle leverera el före vintern.

Dom stora elbolagen som genom olika slags dotterbolag är delägare i kärnkraftverken, kallades till ett möte på näringsdepartementet i höstas där dom krävdes att ge besked när skulle bli full elproduktion vid dom tio reaktorerna.

Svaret från elbolagen blev då månadsskiftet november/december, allt för att t.ex. elpriserna inte skulle bli lika höga den här vintern som den förra.

Och så händer det här, när två reaktorer höll på att starta.

– Vi kan inte ta hänsyn till elpriserna på marknaden, utan vi sätter säkerheten först. Stänga av om vi känner att vi behöver det, och det har vi gjort i det här läget, säger Gösta Larsen, kommunikationschef vid Ringhals.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se