Tio gånger dyrare tomträtt på Marstrand

1:15 min

När pensionärsparet Olle och Barbro Amundson på Koön vid Marstrand skulle skriva om sitt tioåriga tomträttsavtal blev de helt mållösa. Marstrand är så attraktivt att markvärdet stigit tio gånger och därmed höjs även den nya tomthyran till drygt 52 600 kronor om året.

Nya beräkningsgrunder gör också att det blivit dyrare att köpa loss tomten - den bergsknalle deras hus står på är värd över 2 miljoner.

Enligt Olle Amundson var de beredda på en hyreshöjning:

--Men inte kunde vi tro att hyran skulle gå upp tio gånger, det trodde vi inte.

Barbro och Olle flyttade till Koön på 1970-talet . Olle var lots och Barbro arbetar ännu kvar lite på förskolan.

Nu senast har årshyran för tomten med utsikt över Marstrandsön varit 5 200 kronor om året. Många har förmånligt kunnat friköpa sina tomter medan andra lockats att fortsätta hyra för att tomten just varit så billig.

Nu får de en chockhöjning på de 22 kvarvarande tomträtterna. Samtidigt har det också blivit betydligt dyrare att köpa loss tomten och familjen Amundsons bank går inte med på att låna dem pengar.

--Vi vill ju inte flytta men det är vi kanske tvugna till,säger Olle Amundson

Hyreshöjningen är så exeptionellt hög så Villaägarnas förbundsjurist Lena Södersten har engagerat sig ifallet tillsammans med Villagärna Väst. Lena Södersten säger att idén med tomträtter förfelats. De kom till för att människor med vanliga inkomster skulle kunna få mark att bygga hus på - nu när markens värde ökat så mycket har tomterna istället blivit en inkomstkälla för kommunerna.

Göteborgs stad har flest tomträtter i Sverige. Här har priserna efter hand anpassats så att människor kunnat köpa loss sina tomter. Hade Marstrand istället tillhört Göteborgs stad årshyran istället blivit 18 365 kronor och det hade familjen Amundson accepterat.

Lena Södersten säger att man i riksdagen civilutskott ska undersöka möjligheten att ändra rerglerna för tomträtter.

Kungälvs kommun är medveten om den rävsax tomträttsinnehavarna hamnat i. Med ledning av domstolsutslag i bland annat Stockholm kan det bli en lindring.

Det handlar bland annat om att kommuner ibland inte måste följa marknadsvärdet när de säljer tomter.

På onsdag tas tomträtterna upp i Kungälvs kommunstyrelse säger dess ordförande moderaten Anders Holmensköld . Tjänstemännen får i uppdrag att titta över domstolsutslagen och reglerna i kommunen. Han ska tala med stadsjuristen.

--Kommunen och myndigheterna får vila lite på hanen och sedan presentera ett annat förslag för dem. Så hoppas jag att alla sedan kan köpa det.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se