Irlands parlament godkände skattehöjningar

1:50 min

Irlands parlament har röstat igenom en del av den krisbudget för nästa år som är en förutsättning för det utlovade räddningspaketet för landets ekonomi.

Omröstningen skedde sent i går kväll efter att budgeten presenterades tidigare under dagen av finansminister Brian Lenihan.

– Det finns alla skäl att ha tilltro till det här landets ekonomi och framtid bara vi tror på oss själva.

Det var den irländske finansministern Brian Lenihans slutkläm när han för parlamentet presenterade Irlands tuffaste budget hittills. Skattehöjningar på 18 miljarder kronor och besparingar på 36 miljarder kronor nästa år.

Det är första steget för att på fem år få ner landets budgetunderskott från årets 32 procent till de tre procent som EU-reglerna föreskriver. Och budgeten är också en förutsättning för det räddningspaket på 800 miljarder kronor som den irländska regeringen kom överens om med EU och Internationella valutafonden för tio dagar sedan.

Men det har inte varit helt självklart att regeringen skulle få igenom budgeten. Regeringen med det borgerliga Fianna Fáil-partiet i spetsen har en mycket knapp majoritet i parlamentet och några ledamöter har övervägt att rösta emot budgeten tillsammans med oppositionen.

Omröstningen i går kväll gällde skattehöjningarna. Ytterligare ett antal omröstningar återstår bland annat om försämringar i bidragssystemet innan budgeten är helt godkänd av parlamentet.

Oppositionen hade hoppats på att kunna fälla regeringen på budgeten och tvinga fram ett parlamentsval omedelbart. Premiärminster Brian Cowen har lovat att utlysa val när budgetprocessen väl är klar.

Parlamentsvalet kommer förmodligen att äga rum någon gång under det första kvartalet nästa år. Ett val som - om man får tro opinionsundersökningarna - den sittande regeringen kommer att förlora stort.