Åtalade kan få fyra års fängelse

Återfunnen silverskatt visades upp

1:26 min

Det var ett itubrutet krucifix som ledde polisen till de fem män som på onsdagen åtalades vid Gotlands tingsrätt, misstänkta för bland annat fjolårets skattplundring i Alva.

Fem personer åtalades på onsdagen vid Gotlands tingsrätt, misstänkta för olika fornminnesbrott och förberedelse till liknande brott. Samtliga fem åtalade är från fastlandet. Det är en 46-årig upplänning, en 45-årig man från stockholmsområdet, en 39-årig västmanlänning, en 47-årig skåning samt en 32-årig västmanlänning.

Stockholmaren har dock en fastighet på Gotland, där polisen gjorde en del fynd. Mannen satt, när han greps, i styrelsen för en auktionsfirma som ägnar sig åt försäljning av gamla mynt.

Tre av dem, stockholmaren, upplänningen och den 39-årige västmanlänningen är misstänkta för förberedelse till grovt fornminnesbrott under november 2009.

Stockholmaren och upplänningen misstänks för att i Alva i oktober 2009 ha grävt upp 1 200 forntida föremål. Främst silvermynt, men också smycken och ett krucifix. Värdet av skatten uppskattas till cirka en miljon kronor.

Två misstänks också ha varit i Othem och Gerum och grävt upp en annan silverskatt.

Enligt åklagaren har männen förberett brotten noga. De har dokumenterat fyndplatser, försett sig med avancerade metalldetektorer, radiokommunikationsutrusting, GPS och specialutrustat en bil för mörkerkörning.

En av männen, en 47-årig man från Skåne, är misstänkt för att ha köpt det krucifix som hittats på Gotland. Priset för det forntida krucifixet var 9 000 kronor.

Tretton mynt lämnades också till försäljning via en auktionsfirma i Köpenhamn, där sattes priset till 53 500 danska kronor för de 13 silvermynten.

En av männen, 32-åringen, är misstänkt för fornminnesbrott. Han misstänks inte för något brott på Gotland utan för att tillsammans med 39-åringen ha grävt upp ett 1600-talsmynt vid Julita i Sörmland.

Det mesta av den stulna skatten är nu tillbaka på Gotland och visas upp  för media av länsstyrelsen under onsdagen. 

Senast som någon dömdes till fängelse för fornminnesbrott på Gotland var 1991. Det var två tyska geologer som med metalldetektorer undersökt och tagit fornfynd vid Havor i Hablingbo. De dömdes till tre månaders fängelse.


Nedan kan du läsa åtalet - klicka på bilden för större text: