Dagens gäst

The Ark splittras - "För mig är avskedet viktigt"

19 min

Ola Salo drömde i natt om sin hund som dog och som han aldrig fick ta avsked ifrån - kort därpå kom pressmeddelandet om att The Ark splittras.

The Ark, ett av Sveriges mest framgångsrika och älskade band splittras efter 20 år tillsammans. I P4 Extra berättar Ola Salo bara timmar efter beskedet om varför bandet nu valt att lägga ner.

-För mig är det väldigt viktigt med avsked. Jag tror att det påverkar oss väldigt mycket undermedvetet och att det är en viktig ritual att säga farväl, säger Ola Salo när han är dagens gäst i P4 Extra.

Nyheten om att The Ark splittras har förstås skapat både rubriker och reaktioner.

-Vi känner att vi har gjort det vi skulle göra och det är på det här viset vi vill visa respekt gentemot det vi har skapat, säger Ola Salo.

"Skulle vi fortsätta skulle vi kunna urvattna det vi har skapat"

Det passar inte ett band som The Ark att vara ett band som luften går ur eller ett band som rinner ut i sanden, förklarar sångaren Ola Salo i P4 Extra.

- Vi vill att folk ska veta när det är sista gången de ser oss live.

Genombrottslåten var den viktigaste

Ola Salo säger till Lotte Nord att han alltid har velat att The Ark ska vara ett band med ett budskap och som gav människor något med innehåll.

- Det känner jag att vi lyckades med även om vi inte blev världsberömda, menar sångaren.

Genombrottet för bandet kom för 10 år sedan med låten "It takes a fool to remain sane". Ola Salo säger i intervjun att han känner sig stolt över att det var just den låten som fick bandet att slå, eftersom den uttryckte exakt vad bandet stod för.

-Det kanske var första gången jag fick säga precis som jag kände i en låt, säger Ola Salo i intervjun.

Musiken som kraft när det är jobbigt

Själv använde sig Ola Salo av musiken mycket i tonåren. Som en kraft att fly in i en annan värld när vardagen varit jobbig.

-När jag gör musik själv vill jag att musiken ska ha den kraften för andra, säger sångaren i P4 Extra.

Bandet har blivit vuxet

Eftersom åren gått har livet blivit annorlunda för många i bandet. Ola Salo är gift och har fått barn och alla i bandet lever helt andra liv än när The Ark bildades när de var tonåringar.

-Det händer rätt mycket mellan de åren som man är 14 och 33, säger Ola Salo i P4 Extra.

Om framtiden säger Ola Salo att han inte vet vad som kommer att hända men att han ändå föreställer sig att han fortsätter jobba med musik på något sätt.

-Nu kanske jag får möjlighet att göra musik åt andra, att det inte är jag som står och frontar, men jag vet ingenting säkert om framtiden just nu, menar han.

Avskedet är viktigt

Ola Salo berättar också  öppenhjärtigt om en dröm han hade samma natt som bandet bestämde sig för att släppa pressmeddelandet om att de definitiv skulle splittras.

-Jag drömde i natt om en hund som jag hade som jag växte upp med tillsammans, och han dog när jag inte var hemma, men han kommer tillbaka hela tiden i mina drömmar. Jag tycker det är väldigt besvärande när man har uteslutna farväl eller att man har något ouppklarat.

The Ark har meddelat att de planerar 15 spelningar i nästa år som ett avsked till fansen.