Hårdare krav på sms-lån välkomnas av rådgivare

2:02 min

Riksdagen beslutade i dag att införa en strängare konsumentkreditlag, som bland annat ställer hårdare krav på bolag som ger ut sms-lån. Men frågan är om lagstiftningen är tillräcklig och om den täcker alla nya produkter.

Den nya lagen börjar gälla från årsskiftet och kommer alltså att ställa hårdare krav på snabblånebolagen.

Annika Wilow Sundh är budget- och skuldrådgivare i Falköpings kommun. Hon möter konsumenter som hamnat i skuldfällor.

– Det är bra, det är en förstärkning och förhoppningsvis kommer det att stävja de snabba lånen. Men risken är naturligtvis att det kommer att komma upp nya produkter som konsumenterna kommer att utsätta sig för. Tyvärr är de flesta i samhället inte ekonomer, så det krävs mer kunskap för det är svåra produkter, säger hon.

Den nya lagen ska göra snabblånen mindre snabba. Inför varje mindre lån, som sms-lån, måste det ske en kreditprövning av låntagaren, som också ska kunna ångra lånet inom 14 dagar, och det ska vara tydligt vad den effektiva räntan är.

Men uppfinningsrikedomen bland snabblåneföretagen är stor. I dag erbjuds till exempel kunder att skicka in sina räkningar och få dem betalda mot en avgift.

Jan Bertoft, som är generalsekreterare på intresseorganisationen Sveriges konsumenter, är också kritisk till dessa nya produkter.

– Här finns en enorm uppfinningsrikedom som drabbar konsumenterna. Då måste staten, regering och tillsynsmyndigheter vara tydliga och ha resurser att slå ner på avarterna, säger han.

Konsumentminister Birgitta Olsson är nöjd med den nya lagen, men säger samtidigt att regeringen får följa utvecklingen i branschen.

– Det här är en bra lag som stärker konsumentskyddet och framförallt får bort fler oseriösa skojare, inte minst inom sms-lånebranschen. Det är viktigt att se till att det inte blir nya liknande låneformer som drabbar människor som redan kanske är utsatta, så vi får titta på det, säger hon.

Sms-lån har fått mycket kritik, inte minst sedan många ungdomar fastnat i skuldfällor och fått anmärkningar hos kronofogden.

Jeanette Chapman i Solna tycker att det är bra med skärpt lagstiftning.

– Det är lätt för ungdomar att sätta sig i skuldfälla, så det är bra om de gör det svårare att låna så, säger hon.