Valtersson ger besked om språkrörsposten

2:12 min

Mikaela Valtersson vill bli Miljöpartiets kvinnliga språkrör. Hon är därmed den fjärde kvinnan som har visat intresse för att ta över och leda partiet efter nästa partikongress.

– Ja, efter att ha tänkt igenom det noga har jag bestämt mig för att jag vill kandidera som språkrör för Miljöpartiet, säger Mikaela Valtersson.

Varför vill du bli språkrör?

– För att jag tycker att Miljöpartiet är det mest spännande partiet och organisationen överhuvudtaget i Sverige, och väldigt framgångsrikt och framtidsinriktat, och får en massa nya medlemmar hela tiden och människor är engagerade i de här frågorna. Det skulle vara otroligt roligt att fortsätta jobba och en stor utmaning att vara med och ta tillvara på det och fortsätta att vara ett väldigt bra och breddat parti.

Tre kvinnor har redan sagt att de vill bli språkrör. Det är riksdagsledamöterna Åsa Romson, Gunvor G Ericson och Bodil Ceballos.

Valtersson, som är förhandstippad, har väntat med att ge besked. Men nu går alltså även hon ut säger att hon vill kandidera till en av språkrörsposterna.

Mikaela Valtersson är gymnasielärare och har varit riksdagsledamot sedan 2002. Dessförinnan var hon ordförande för Miljöpartiet i Stockholms län. Nu är hon partiets ekonomiske talesperson.

– Att vara ekonomisk talesperson är också oerhört spännande. På språkrörsposten kan man kanske jobba ännu mer, inte bara den ekonomiska politiken, utan ännu mer med partiets utveckling. Det tycker jag skulle vara väldigt roligt, säger hon.

Du har av vissa uppfattats som en högerkandidat inom Miljöpartiet. Hur ser du på den bilden?

– Jag tycker att den är fel. Jag tycker att det är fel att dela in i höger och vänster i Miljöpartiet.

Valtersson nämner i en slags programförklaring att Miljöpartiet behöver bredda politiken och bli tydligare kring frågor vid sidan om miljöpolitiken. Hon nämner till exempel migrationspolitiken.

– Man skulle till exempel kunna ha en betydligt mer generös asyl- och flyktingpolitik. Vi kan öppna upp ännu mer för att möjliggöra de rörelsemönster som är mer aktuellt i en modernt globaliserad värld.

Enligt Miljöpartiets egna regler får språkrören inte sitta längre än nio år, vilket gör att Peter Eriksson och Maria Wetterstrand lämnar sina poster till våren.

Alla medlemmar i partiet har möjlighet att nominera kandidater fram till den 15 januari.

En av favoriterna är Gustav Fridolin, som var riksdagsledamot för Miljöpartiet 2002 – 2006, och som nu sitter i riksdagen igen sedan i höstas.

Men han har ännu inte velat ge något besked om han tänker kandidera eller inte.