Fler långtidsarbetslösa tar oavlönade jobb

1:52 min

Antalet långtidsarbetslösa som anvisas jobb utan lön, men där i stället arbetsgivaren får ett statligt bidrag, från den så kallade fas 3, ökar kraftigt. Nu har drygt 24 000 personer sådana placeringar, vilket är en fördubbling sedan årsskiftet.

– Fas 3 för mig är en slutstation. Du har ingen möjlighet när du kommer till fas 3. Det är en förvaring av vuxna människor, säger Gill Hagström i Norrtälje som räknar med att tvingas ta ett sådant gratisjobb under nästa år.

På byråkratsvenska heter det fas 3, och det är den nedersta delen av rutschkanan för en arbetslös, som förbrukat sina 300 dagar med a-kassa, och som sedan hamnat i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin.

Där får han eller hon först under 450 dagar coachning och praktik. Det är fas 1 och 2, och där är ersättningen 65 procent av a-kassan. Sedan väntar fas 3, där man arbetar utan lön.

Man får leva antingen på försörjningsstöd från kommunen, det som förut hette socialbidrag, eller på något som kallas aktivitetsstöd från Försäkringskassan. Det kan röra sig om allt från ett par tusenlappar per månad upp till max 9000 kronor. Den som tackar nej till fas 3 riskerar att bli av med sin ersättning.

Sedan krisen hösten 2008 har långtidsarbetslösheten ökat dramatiskt och allt fler har förbrukat alla sina a-kassedagar och flyttats över i jobb och utvecklingsgarantin.

Om man jämför med för ett år sen så har antalet deltagare i fas 3 av jobb- och utvecklingsgarantin ökat från 10 500 till drygt 24 000, visar Arbetsförmedlingens veckostatistik. Alltså mer än en fördubbling.

Gill Hagström är 61 år och jobbade som gränskontrollant inom gränspolisen. När hennes arbetsplats flyttade för två år sedan kunde hon inte fortsätta. Sedan dess har hon fått nobben av många arbetsgivare och bara haft tillfälliga jobb. I sommar rutschar hon troligen ner i fas 3. Hon har bekanta som redan är där.

– Jag ser med fasa fram mot fas 3, jag kommer aldrig att kunna acceptera det, jag kommer inte att må bra. Det är inte bara det att folk mår dåligt som är i fas 3, det urholkar hela arbetsmarknaden. Jag konkurrerar med mig själv, varför ska de anställa mig när de kan få mig gratis, och dessutom få 5 000 kronor i månaden för mig? Fas 3 dumpar ju löner.

Allt fler arbetsgivare har under året fått upp ögonen för den nya subventionen, 5 000 kronor per person och månad. De största mottagarna är kommuner och ideella organisationer, som Myrorna och Röda Korset. Det är meningen att fas 3-personer ska ha "kvalitetshöjande arbetsuppgifter som annars inte skulle bli utförda".