Reinfeldt försvarar Merkel

1:30 min

Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte under onsdagen eurozonens ekonomiska jätte, Tyskland, och hamnade mitt i en dispyt mellan ordföranden för eurogruppen, Jean-Claude Juncker och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Jean-Claude Juncker anklagar i en intervju Tyskland för att bete sig o-europeiskt i samband med förhandlingarna om en permanent krismekanism för euroländerna. Och Fredrik Reinfeldt tar Tyskland och Angela Merkel i försvar och menar att anklagelsen är olycklig.

– Jag tycker att det är ett ord som används alldeles för ofta, jag tycker att man ska vara otroligt försiktig med den typen av ord. Vi är nog alla goda européer även vi som hävdar att god ordning i budgetar och ordning i offentliga finanser också är en bra utgångspunkt, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

I tidningen die Zeit säger Jean Claude Juncker att det är o-europeiskt av Tyskland att rakt av avfärda hans förslag om gemensamma europeiska statsobligationer utan att ens granska det.

Förslaget skulle göra det billigare för krisande länder att låna pengar eftersom de då skulle dra nytta av Tysklands och andra finansiellt mer stabila länders kreditvärdighet.

Men Angela Merkel avfärdar Jean Claude Junckers kritik, det är just sådan pajkastning som skickar fel signaler till marknaden, menar hon.

Och inför EU-toppmötet i nästa vecka är hon lika avvisande till förslaget om gemensamma statsobligationer som förut, det skulle inte utgöra någon bra morot för länder som missköter sina finanser, och det skulle bryta mot EU-fördragen, sa hon vid en gemensam pressträff med Fredrik Reinfeldt.

– Förslaget om euroobligationer för oss inte framåt, vi behöver arbeta lugnt och målinriktat inför EU-toppmötet nästa fredag, och att jag reagerar så här lugnt på kritiken är mitt bidrag till det, sa förbundskansler Angela Merkel.