Bröstcancer kan gå i arv från pappan

2:13 min

Forskare i Lund har visat att en viss ärftlighet för att få bröstcancer kommer från pappan och inte från mamman. Det är en cancerform som drabbar var tionde bröstcancerpatient som nu kan kopplas till pappans sjukdomshistoria.

Carolina Ellberg är doktorand vid onkologiska kliniken på Skånes Universitetssjukhus i Lund.

– Hos bröstcancerpatienter är det en väldigt hög andel som har en pappa som har cancer, och inte en mamma. Vi tror att det finns en ärftlighet kopplad mellan pappan och cancer och kvinnor med lobulär bröstcancer.

Cirka 700 kvinnor drabbas varje år av så kallad lobulär bröstcancer - en cancerform som uppstår i mjölkkörtlarna och där ärftligheten inte är helt klarlagd. Framför allt har man inte undersökt om arvet från pappan påverkar.

– Man har varit så fokuserad på att titta på ärftlighet där det varit väldigt tydligt att funnits väldigt många bröstcancerfall i familjerna. Nu går vi ner och tittar på de där det inte är lika mycket cancer.

Forskarna har granskat över 1 500 bröstcancerpatienters familjehistoria och fann en koppling mellan pappans cancer och att dottern senare i livet utvecklade bröstcancer.

– Prostatacancer har varit väldigt vanligt hos de här männen, och leukemier av olika typer och även sarkomer. Det är de absolut vanligaste hos pappan.

Varje dag insjuknar mellan 15 och 20 kvinnor i bröstcancer och enligt forskarna är de flesta kvinnor i dag oftast medvetna om det finns mycket bröstcancer på mammans sida i en familj.

– Ja, absolut. Det är ju det som är den starka nedärvningen i bröstcancer men det finns många familjer där det finns diffus cancer. Det finns cancerfall men man får ingen förklaringen, det finns ingen genetisk koppling som man sett i dag.

Ärftliga faktorer har alltså viss betydelse för uppkomsten av bröstcancer. Man vet att kvinnor som har en mor eller syster som haft bröstcancer har två till tre gånger högre risk än normalt att själva få sjukdomen.

Frågan är då hur kvinnor ska hantera informationen om att även pappans sjukdomshistoria spelar in.

– Det bästa är att vända sig till onkogenetiska rådgivningen i den regionen man har. Det här är så pass nytt att det är svårt att säga den kliniska implikationen för tillfället. Det får vi se.