Krokom

Fet mjölk och ”riktigt” smör till krokomsbarnen

2:49 min

Krokoms kommun väljer fet mjölk och riktigt smör till skolbarnens måltider trots att det strider mot Livsmedelsverkets rekommendationer, det beslutade kommunfullmäktige på onsdagen.

Ett beslut som gillas av några av sexorna på Kvarnbackskolan.

Jonna Åsberg som går i sexan vet vad hon vill ha till lunchen.

– Jag tycker att det ska vara röd mjölk och riktigt smör, det är bättre än Lätta och lättmjölk, säger Jonna Åsberg, och hon får medhåll av flera av sina klasskompisar.

Det är Socialdemokrater och Centern som lagt fram förslaget att tre procentig mjölk och smör ska finnas som alternativ till lättmjölken och lättmargarinet till måltiderna.

– Vi är glada att vi fick igenom vårt förslag, säger Mi Bringsaas, Socialdemokrat i Krokom.

Beslutet går helt emot Livsmedelsverkets rekommendationer att skolan endast ska servera vatten och lättmjölk som måltidsdryck och lättmargarin till smörgåsen. Fet mjölk och riktigt smör innehåller mättade fetter som man enligt Livsmedelsverket ska undvika för att kroppen på sikt ska må bra.

Riktlinjer som kommunen varit noga med att följa hittills men nu blir det ändring efter politikernas beslut.

– Vi kommer naturligtvis att följa det beslutet men det är viktigt att påpeka att det är ett alternativ, vi kommer även i framtiden servera lättmjölk och lättmargariner men det här med treprocentig mjölk och smör blir ett alternativ för dem som önskar det, säger Lena Träskvik, chef för kostenheten i Krokoms kommun.