Salem är Sveriges tryggaste kommun

2:12 min

Salem utanför Stockholm är landets tryggaste kommun att bo i. Det visar en sammanställning av bland annat antalet olyckor och brott som Sveriges Kommuner och Landsting har gjort. Salem har annars blivit känd för årliga nazistmainfestationer och motdemonstrationer, som äger rum nu i helgen. Kommundirektören Mats Carlsson är glad över att undersökningen nu ger en helt annan bild av hans kommun.

– Vi blir fantastiskt glada över det naturligtvis. Det är kul att vi 364 dagar om året blir kända för att ha en trygg och säker kommun, och den 365:e brukar man prata om Salemmarschen, säger Mats Carlsson.

Organisationen Sveriges kommuner och landsting har sammanställt statistiken för olyckor, bränder, våldsbrott, inbrott och stölder per 1 000 invånare i alla kommuner. Ett slags samlat mått på trygghet. Och i Salem är alltså risken att drabbas av olycka eller brott mindre än på andra håll. Även flera andra småkommuner hamnar bra till: Öckerö, Lomma och Nykvarn liksom Habo på gränsen mellan Västergötland och Småland.

– Jag känner mig väldigt trygg här, det känns mycket bra. Jag har små barn som ska växa upp här och det känns väldigt bra att bo här, säger en boende i Habo.

Det är tredje året i rad som den här sammanställningen görs. Håkan Sörman som är vd på Sveriges kommuner och Landsting, SKL, hoppas att listan ska driva på säkerhetsarbetet i kommunerna.

– Det är det som är hela tanken med det här, att man kan jämföra sig med varandra och dra lärdom av varandra. Och på det viset kunna förbättra sig, säger Håkan Sörman.

Går det säga att det här hjälper, har ni sett resultat?

– Det är alltid ifrågasatt. Jag är övertygad om att om vi försöker lyfta fram de resultat som finns så kan man mycket mer koncentrerat ägna sig åt det som man tror gör nytta.

Det handlar alltså om att arbeta mer strategiskt mot olyckor och brott. Enligt SKL skulle det kunna innebära att man undvek en halv miljon oönskade händelser varje år, med mindre lidande och lägre kostnader. Och förutom att många av de lyckade kommunerna är relativt små, så har flera av dem jobbat med just trygghet.

– Det är gediget arbete med andra myndigheter, polis och räddningstjänst. Men också ett gediget internt arbete och en hög medvetenhet om att de här frågorna är viktiga för våra kommunmedborgare, säger Salems kommundirektör Mats Carlsson.