Kina försöker bannlysa fredspristagaren på nätet

1:17 min

Kinesiska myndigheter genomför nu en intensiv kampanj för att rensa bort alla positiva kommentarer om Nobelpristagaren Liu Xiaobo från internet, rapporterar Sveriges Radios korrespondent i Kina.

Kinesiska myndigheter anstränger sig i dag för att tysta diskussioner om Nobels fredspris och städar bort kommentarer och bilder från kinesiska nätsidor.

En bekant gav mig ett vardagligt exempel på censurens effektivitet: I morse skickade han ut ett meddelande på mikrobloggen Twitter, som ägs av ett amerikanskt företag och som är blockerad i Kina utom för dem som använder en proxyserver för att komma runt den statliga brandväggen på nätet. I meddelandet nämnde han Liu Xiaobos namn och länkade till en bild på grinden till Nobelpristagarens hus.

Han la upp bilden på en kinesisk social nätverkssida med den enkla texten "porten". Inom en timme fick han ett meddelande från den kinesiska nätverkssidan om att hans användarkonto stängts av i tre dagar.

Genom att på det här sättet filtrera nätet i jakt på känsliga ord, och sedan sätta press på kinesiska IT-företag, hoppas den kinesiska regeringen styra opinionen i landet.

Bland ord som är förbjudna att söka på just nu finns förutom Nobelpristagarens namn till exempel tecknen för "tom stol".

På ett mer handgripligt sätt har otaliga personer inom oppositionen tvingats att tillfälligt lämna storstäderna, gripits eller förhindrats att lämna landet.