Nobelfest med enkel mat och provrör

1:26 min

Nobelfestligheterna pågår under fredagskvällen i Stockholms stadshus. Festligheterna började med den högtidliga prisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.

En lång trumvirvel inledde prisceremonin i ett Konserthus prytt av tusentals rosaröda blommor från italienska San Remo.

Av årets pristagare var det medicinpristagaren Robert Edwards som fick de största applåderna. Han belönas för sitt arbete med att utveckla IVF,  provrörsbefruktning.

Själv kunde han av hälsoskäl inte komma till Stockholm för att ta emot sitt pris - men när hans fru tog emot priset i hans ställe ville applåderna aldrig ta slut.

Efter prisceremonin fortsatte festligheterna i Stockholms stadshus. De drygt 1 300 gästerna har bjudits på en trerättersmeny med bland annat tryffelstekt piggvar med kantareller.

I Stadshuset var borden prydda med blommor arrangerade i 2 000 provrör. Och också här har det bjudits på musik och kvällen fortsätter med dans i gyllene salen.

Enkelt och vällagat ville Nobelkocken Niclas Wahlström bjuda de mer än 1 300 gästerna. 46 kockar slet i fem dagar för att få till festmåltiden i Stockholms stadshus.

– Det ska vara riktig mat, inget hokuspokus och bara naturliga råvaror, sade Niclas Wahlström.

Honnörsbordet var smyckat med anemoner i blått, rött och violett. Där satt kung Carl Gustaf tillsammans med sin bordsdam Irina Grigorieva, hustru till en av de båda Nobelpristagarna i fysik. Drottning Silvia, iförd smaragdgrön klänning i siden, hade som traditionen bjuder fått Nobelstiftelsens ordförande Marcus Storch som kavaljer för kvällen.

Kronprinsessan Victoria, med kemipristagare på båda sidor, hade för kvällen valt beige klänning i chiffong och sidencrêpe med paljetter och pärlbroderier. Snett emot henne satt maken prins Daniel, som för första gången fick uppleva en Nobelbankett, detta med Sumire Negishi, hustru till en av Nobelpristagarna i kemi, vid sin sida.

Camilla Wahlberg, till vardags personalsekreterare i Åmåls kommun, var en av alla de 260 servitriser och servitörer som fått hedersuppdraget att bära ut alla läckerheter till gästerna. Hon har 18 års erfarenhet av att servera på residenset i Karlstad, men hade inför specialuppdraget legat i hårdträning, framför allt av armarna.

Att springa upp och ner för de långa trapporna var en utmaning i sig och värsta mardrömmen vore att ställa till en olycka just där:

– Det värsta som skulle kunna hända vore att orsaka en dominoeffekt i den trappen, det skulle jag få äta upp där hemma.

För underhållningen svarade koreografen Birgitta Egerbladh, som tillsammans med 20 dansare, skådespelare, musiker och sångare bjöd på en specialkomponerad föreställning i tre delar med namnet A Nobel Fantasy, en hyllning till mänskligheten, vetenskapen och konsten.

– Jag har inspirerats av den härliga känslan kring Nobelfesten. Här firar vi pristagare som gjort något stort för mänsklighetens bästa.

Parodin på tacksamma Nobelpristagare som upplever sitt livs stora dag drog ner igenkännande skrattsalvor, medan nästa stycke, som skulle skildra forskningens ibland tunga och svåra dagar gav en stunds vemod bland borden, med snöflingor singlande ned över gästerna.

Tove Svenonius, Ekot och TT