Engström vill ha bred uppgörelse om a-kassa

1:31 min

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) välkomnar Mona Sahlins nya linje att Socialdemokraterna ska förespråka en bortre parentes i a-kassan. Engström säger sig vilja ha en bred politisk överenskommelse om framtidens a-kassa och hoppas att Sahlins omsvängning ska underlätta det.

– Ja, det är ju en intressant öppning där de ändå tycks medge att allianspolitiken är riktig, sade Hillevi Engström i Ekots lördagsintervju.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska föreslå hur en obligatorisk a-kassa ska fungera. Trots att a-kassan är en av politikens svåraste konflikter, säger sig regeringen hoppas på en blocköverskridande överenskommelse. Men då finns många fler svårigheter än frågan om bortre parentes.

En gäller nivån. I dag är det bara en av tio inkomsttagare som får 80 procent av sin inkomst om de blir arbetslösa, a-kassans värde har urholkats eftersom den inte höjts sedan 2002.

Hillevi Engström säger att hon är beredd att pröva frågan om taket ska höjas men vill inte lova att regeringen gör något före valet 2014.

– När finanserna tillåter så kommer den frågan att ses över. Men jag kan inte utlova när det kommer att sked.

Breda löntagargrupper måste nu komplettera med egna tilläggsförsäkringar, privat eller genom facket, för att få ett inkomstskydd vid arbetslöshet.

Inget fel, tycker arbetsmarknadsministern, som i grunden anser att den svenska a-kassan ligger på en rimlig nivå och ger en hög grundtrygghet.

– Min inställning är den att den ligger på en rimlig nivå, på ett genomsnitt i OECD. Och Sverige har en väldigt hög grundtrygghetsgrad, med flera olika system som sammanfaller där inte minst bostadsbidraget för dem med låga ersättningar är en väldigt viktig del i försörjningen.