Polisens presskonferens om explosionerna

Klockan 10 höll polisen en presskonferens med anledning av de två explosioner som ägde rum i centrala Stockholm i går eftermiddag. Säkerhetspolisen uppger att man rubricerar ärendet som terroristbrott. Ekot rapporterade direkt.

10:00 Polisen uppger att man samarbetar med säkerhetspolisen. Man efterlyser också tips från allmänheten.

10:02 Säkerhetspolisen har övertagit utredningen och rubricerar ärendet som terroristbrott. Man överväger också att kalla in samverkansrådet för terrorism.

10:04 Polisen har inte beordrat någon förhöjd säkerhetsberedskap och tror inte att det finns någon koppling till händelserna till det befarade terrorhotet i Göteborg.  

10:05 En av teserna polisen arbetar efter är att den person som hittades död på platsen också är ägare till den bil som fanns i närheten.

Polisen uppger att Stockholmarna den närmsta tiden kommer att märka av en ökad polisiär närvaro på gator och torg.

10:07 Polisen vill inte kommentera om den nu döde mannen är tidigare känd av polisen. Man vill heller inte kommentera uppgifterna om att bara en del av sprängladdningen löstes ut.

10:09 Polisen understryker att man ser mycket allvarligt på det inträffade.

10:10 Polisen får en fråga om händelsen kan klassas som en självmordsbombning och om det i så fall innebär ett trendbrott. Svaret blir att om det rör sig om en självmordsbombare så är det ett allvarligt trendbrott.

Chefsåklagare Tomas Lindstrand leder förundersökningen.

10:13 Säpo vill inte bekräfta att mejlet som kom strax innan sprängningarna är kopplat till dåden, men uppger att det är ett av de spår som undersöks.

Säpo uppger också att man inte förändrar hotbildsnivån med anledning av gårdagens händelser.