Storbritannien

Husrannsakan i Luton efter bombdåd i Stockholm

Brittisk polis gjorde sent i går kväll en husrannsakan i det hus i Luton som man tror är bostad för den man vars bil sprängdes i Stockholm i lördags.

Flera brittiska medier uppger att mannen flyttade till Luton, norr om London, 2001 för att studera vid Bedfordshire-universitetet i staden.

Han utbildade sig till sjukgymnast med inriktning på idrottsskador och tog sin examen 2004. Han ska sedan ha bott kvar i Luton och bildat familj där.

Huset där brittisk polis gjorde husrannsakan strax före midnatt svensk tid ligger i en förort till Luton.

Enligt ett kortfattat pressmeddelande från den brittiska polisen greps ingen vid husrannsakan.

BBC har pratat med en granne som säger att mannen och hans familj flyttade in i huset för ungefär ett år sedan, men att han inte haft så mycket kontakt med mannen.

Grannen säger också att han såg mannen senast för tre – fyra veckor sedan.

Tidningen The Guardian skriver att den brittiska säkerhetstjänsten arbetar med att utreda inom vilka kretsar mannen har umgåtts.

Källor inom säkerhetstjänsten säger till tidningen att mannen tillhörde en växande grupp som inspirerats av terrornätverket al-Qaida, men att han själv inte ska ha haft några direkta kopplingar till al-Qaida.

Luton har en relativt stor andel muslimer och har tidigare varit aktuellt i samband med muslimsk extremism.

För två år sedan slog en brittisk underrättelserapport fast att staden är hemvist för en stor andel av landets radikala muslimer.

De fyra muslimska män som genomförde självmordsattentaten mot tre tunnelbanetåg och en buss i London sommaren 2005, då 52 personer dödades, samlades i Luton innan de tog tåget in till London.

En av attentatsmännen figurerade året före i utredningen kring en grupp muslimska extremister i Luton, en grupp som av den brittiska säkerhetstjänsten misstänktes för att planera attentat i Storbritannien.

I mars förra året var det en grupp radikala muslimer som demonstrerade i Luton mot brittiska trupper som just kommit hem från kriget i Afghanistan.

Händelsen som ledde till bildandet av den antimuslimska gruppen English Defence League. Gruppen har i olika engelska städer genomfört demonstrationer som ofta har lett till sammandrabbningar med både  polis och motdemonstranter.